طرحهای گاپ و داپ ترکیه با احداث دهها سد روی رودخانههای بین المللی دجله، فرات و ارس، کشورهای عراق، سوریه، ایران، ارمنستان و جمهوری آذربایجان را با انبوهی از بحران های زیست محیطی و چالش های اقتصادی، اجتماعی و انسانی مواجه می کنند.
العالم – ترکیه
ایجاد ریزگردها، کاهش حقآبه کشورهای پاییندست، از بین رفتن گونههای بومی آبزیان، خشک شدن تالابها، بیابانزایی، بحران کشاورزی بهداشتی، تشدید بیکاری و مهاجرت از تبعات پروژههای گاپ و داپ است. ترکیه با ادعای اینکه منابع آبی دجله، فرات و ارس بخشی از آبهای داخلی این کشور هستند، علیرغم اعتراضها در حال تکمیل این پروژهها است.
«احمد کاظمی» در مقالهای به با هدف بررسی گاپ و داپ از منظر قواعد حقوق بینالملل و با چارچوب نظری «حقوق بینالملل محیطزیست» و «حقوق بشر زیستمحیطی» بهویژه مفهوم «منع استفاده زیانبار از محیطزیست»، بهدنبال پاسخ به این سؤال است که ابعاد نقض حقوق بینالملل در گاپ و داپ کدامند؟
یافتهها نشان میدهند که اجرای پروژه گاپ و داپ با قواعد عرفی حقوق بینالملل محیطزیست و «کنوانسیون قانون بهرهبرداریهای غیرکشتیرانی از جریان های آبی بینالمللی»، کنوانسیونهای رامسر، مقابله با بیابانزایی، اسپو، آرهوس و اعلامیه استکهلم مغایرت دارد.
همچنین بهدلیل نقض «حق دسترسی به آب و هوای سالم» و تخریب آثار فرهنگی، قواعد حقوق بینالملل بشر و حقوق فرهنگی اقلیتها را بهشدت نقض میکند.
رسانههای برونمرزی میتوانند با تبیین ابعاد نقض حقوق بشر و حقوق محیطزیست در پروژههای گاپ و داپ، سیاست رسانهای آنکارا در سانسور و وارونهسازی تبعات این طرحها را خنثی کنند و در عین حال با ایجاد حساسیت و مطالبهگری در افکار عمومی و گروههای مدافع محیطزیست، مانع توسعه اجرا و توقف سرمایهگذاریهای خارجی در آنها شوند.
دیدگاه خود را بنویسید