به فاصله اندکی پس از امضای پروتکل الحاقی وحدت گمرکی اتحادیه اروپا توسط آنکارا ، محمدعلی طلعت” رییس جمهوری بخش ترک‌نشین قبرس وارد ترکیه شد . در این سفر “سردار دنکتاش” معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه بخش ترک نشین قبرس نیز حضور داشت . طلعت بعد از انتخاب به ریاست جمهوری بخش ترک‌نشین بارها بطور غیر رسمی به ترکیه سفر کرده است. ولی این اولین بار است که به دعوت احمد نجدت سزر به این کشور سفر ‌کرده است و از اینجهت نیز اهمیت داشت . چرا که مواضع سزر در مورد مساله قبرس بیش از طلعت با “رئوف دنکتاش” رهبر سابق بخش هترک نشین قبرس همسویی و نزدیکی داشت و دنکتاش در دوران ریاست جمهوری سزر بارها به دعوت وی به ترکیه سفر کرده و به عنوان میهمان رسمی در کاخ ریاست جمهوری مورد پذیرایی قرار گرفته بود. واقعیت این است که امضای قرارداد گمرکی اتحادیه اروپا توسط آنکارا ، موجب نگرانی بخش ترک نشین قبرس شده است . چرا که با اساس این قرارداد ، روابط گمرکی ترکیه به ده عضو جدید اتحادیه اروپا نیز شامل خواهد شد . یکی از این ده عضو بخش یونانی نشین قبرس است . البته همزمان با امضای این قرارداد گمرکی وزارت امورخراجه ترکیه در بیانیه ای تاکید کرد که این اقدام بمعنای شناسایی بخش یونانی نشین قبرس نیست . این در شرایطی است که از لحاظ حقوقی صرف امضای این قرارداد بمعنای شناسایی بخش یونانی نشین قبرس است . از سوی دیگر برغم موضع گیری ترکیه ، در قرارداد ذکر نشده است که بخش یونانی نشین قبرس نمی تواند از بنادر و سایر امکانات گمرکی ترکیه استفاده کند . در نتیجه بنظر می رسد دولت آنکارا در عمل در مسیرهای خواست اروپائیان گام برداشته است . در چنین شرایطی همزمان با افزایش انتقادات احزاب از دولت ترکیه ، طلعت با سفر به آنکارا کوشید نگرانی های بخش ترک نشین قبرس را در این خصوص به مقامات آنکارا گوشزد کند .
باید گفت ترکیه در شرایط بسیار دشواری قرار گرفته است . چرا که اغلب کشورهای اروپای به دنبال بهانه تراشی در مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا هستند . در این راستا هفته گذشته وزیر امورخارجه فرانسه شناسایی بخش یونانی نشین قبرس بعنوان نماینده کل جزیره قبرس توسط آنکارا را بعنوان پیش شرط عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا عنوان کرد . رئیس جمهوری قبرس نیز هشدارداده است که در صورت شناسایی نکردن بخش یونانی نشین قبرس ، عضویت ترکیه را وتو خواهد کرد . در چنین شرایطی بنظر میرسد ، دولت آنکارا نهایتاً تسلیم خواسته های اروپا خواهد شد . ناظران سیاسی امضای قرارداد گمرکی را در این روند اولین گام ارزیابی می کنند . ترکیه تاکنون برای همگرایی با اتحادیه اروپا امتیازات زیادی داده است و بنظر می رسد که اگر بتواند نظر مساعد اروپائیها برای عضویت را در مذاکرات پس از سوم اکتبر ۲۰۰۵ بدست آورد ، رسماً به شناسایی بخش یونانی نشین قبرس اقدام خواهد کرد . همین موضوع نیز موجب نگراین بخش ترک نشین قبرس شده است . در این راستا محمدعلی طلعت” رییس جمهوری بخش ترک‌نشین قبرس گفت که شناسایی رسمی بخش یونانی‌نشین ، به معنای خودکشی برای ترکیه است. بنظر می رسد با گذشت زمان مواضع طلعت از دولت اردوغان دور شده و به جناح لائیک ترکیه که نماینده آن احمد نجدت سزر رئیس جمهوری این کشور است ، نزدیک خواهد شد . در این راستا نیز طلعت به مانند احزاب لائیک ترکیه تاکید کرده است که ترکیه به هیچ عنوان نباید به استفاده بخش یونانی نشین از بنادر و فرودگاههای خود اجازه بدهد
آنچه مسلم است اینکه مساله قبرس در طی سه دهه اخیربرای اغلب دولت های ترکیه مشکل ساز بوده است . اکنون نیز شرایط قبرس بطوری است که دولت اردوغان را بشدت در تنگنای میان خواسته های احزاب و افکار عمومی و ملی گریان برای ادامه موضوع سنتی در خصوص بخش ترک نشین قبرس از یک سو و درخواسته های اتحادیه اروپا برای شناسایی رسمی بخش یونانی نشین قبرس از سوی دیگر قرارداده است . تعویق سفر برنامه ریزی شده کاستاس کارامانلیس نخست وزیر یونان به ترکیه بخوبی نشان می دهد که یونان و بخش یونانی نشین قبرس خود را برای تحت فشار قراردادن ترکیه در آستانه آغاز مذاکرات سوم اکتیر آماده کرده اند . در چنین شرایطی بنظر می رسد دولت اردوغان برای خروج از بن بست موجود بدنبال احیای طرح کوفی عنان است . در این راستا همزمان با سفر طلعت به ترکیه ترکیه نامیک تان” سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه با انتقاد از مداخله برخی از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه در مساله قبرس، اعلام کرد که مساله قبرس باید بر اساس طرح دبیر کل سازمان ملل حل و فصل شود. تان گفت: “ترکیه از بدو اجرای طرح کوفی عنان دبیر کل سازمان ملل برای حل مساله قبرس با این طرح هماهنگی نشان داده و امروز هم جا و مرجع حل این مساله را سازمان ملل می‌داند.