«یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین تراکتور»
پیروزی قاطع تیم پرافتخار و پرطرفدار تراکتور با کسب ۶۸ امتیاز در بیست و چهارمین دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران، جام «خلیج فارس»، و انتخاب آن به عنوان نماینده کشورمان در بازی های نخبگان آسیایی برای یکایک ایرانیان مایه سربلندی و از منظر پیگیری توسعه متوازن فوتبال در کشور با عدم تمرکز بر پایتخت، افتخاری برای حوزه فوتبال کشور می باشد.
با وجود این، پیروزی تیم تراکتور و برگزاری جشن قهرمانی آن در «تبریزِ جان» از دو بُعد برای منِ تبریزی و همه تبریزی ها و آذریهای ایران، مایه افتخار و سربلندی است:
یکی از بُعد فوتبالی و پیروزی تیم محبوب شان در رقابت های نفس گیر با تیم های مدعی پایتخت و کسب قهرمانی پس از ۵۵ سال از تاسیس این باشگاه در سال ۱۳۴۹
دوم از بُعد نمایش «هویت بانی» و «پیشتازی» در صیانت از هویت ایران اسلامی و هویت «آذربایجانیِ ایرانی» و مقابله با توطئه معدود عناصر سازمان یافته مزدور برای سوءاستفاده های قومی از فوتبال و نمایش تراز رفتار و منش فرهنگی تبریزیان وسایر آذری های ایران.
دستاوردهای بُعد دوم شاید از جهاتی بیشتر از دستاورد کسب جام قهرمانی باشد. واقعیت این است که سوء استفاده از صنعت فوتبال برای اهداف سیاسی و امنیتی و تجزیه طلبانه از سوی برخی از قدرت های بزرگ، سابقه طولانی دارد. بویژه از دوره جنگ سرد برخی از کشورها در این حوزه سرمایه گذاری کرده اند. حاشیه های تیم ستاره سرخ بلگراد، تیم ها مربوط به باسک اسپانیا و کاتالونیا مواردی از این دست بوده اند. آذربایجان عزیز که به تعبیر مقام معظم رهبری سر ایران می باشد، به لحاظ قدمت تاریخی چندین هزاره سال خود از دوره آتورپاتکان بودنش، در صیانت از فرهنگ ایرانی و سپس فرهنگ ایرانی اسلامی پیشتاز، تحول ساز و مبتکر بوده است کما اینکه بسیاری از ستاره های سپهر میراث ادبی، هنری، فرهنگی و معماری ایران ، آذری ها بوده و هستند. آذریها در بطن هویت ایرانی قرار دارند و با آن به معنای واقعی کلمه، عجین هستند. به همین دلیل به عنوان مثال در سده های گذشته، هیچ معمار تبریزی حاضر نشده است اثری که در استانبول خلق کرده است به عنوان اثر غیرایرانی معرفی شود .
به سبب همین صبغه و سبقه تاریخی آذریها، پروژه دگر سازی آنها از هویت ایرانی و تبدیل آنها به یک هویت غیر ایرانی در قالب پروژه آنگلوساکسونی باصطلاح جهان تُرک و به پیمانکاری آنکارا و باکو سالهاست که با سرمایه گذاری گسترده پیگیری می شود و یکی از این کانون ها، سوء استفاده ابزاری از فوتبال است .
در سالهای اخیر مجموعه ای از دلایل از جمله تزریقات مالی و تبلیغی بیگانگان، برخی ضعف های مدیریتی، ترک فعل برخی از نهادهای مسئول، عدم روشنگری های لازم رسانه ای، پیوند فسادمالی با ابزار قومیت گرایی باعث شده است که دشمنان هویت این مرز بوم، به استفاده ابزاری از تیم محبوب تراکتور برای گسست و نفرت پراکنی قومی امید بسته باشند. اما برگزاری جشن قهرمانی تیم تراکتور در تبریز با نمایش ایران دوستی هواداران تراکتور که مشابه نمایش وفاق ملی هواداران تیم استقلال خوزستان در جشن قهرمانی این تیم در سال ۱۳۹۵ در لیگ برتر خلیج فارس بود، و واکنش یکپارچه به ابراز تمایل ترامپ برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس، تقدیر از شهدای خدمت و قهرمانان دیروز و امروز این مرز بوم، حمایت از مردم مظلوم فلسطین با نمایش پرچم این کشور در ورزشگاه، بهمراه بیانیه های باشگاه تراکتور با محوریت اینکه تراکتور تیم آحاد ملت بزرگ ایران از هر قوم و نژاد و زبان است، نشان داد که امید بدخواهان هویت یکپارچه این مرز بوم، سرابی بیش نیست. شاید همین عصبانیت نیز باعث شد آنها با یادآوری پیروزی شان در جنگ چالداران و کشتار ایرانی ها از جمله قتل هزاران آذری شریف در این جنگ توسط ترکان و مقایسه معنادار این جنگ با نبرد ملازگرد که طرف آن جنگ مسلمان نبودند، از اندوه خود بکاهند.
نویسنده این سطور شب ۱۲ اردیبهشت در تبریز در طول بلوار آذربایجان از چهارراه لاله تبریز تا نصف راه و تقاطع استاد جعفری، شاهد جشن خودجوش مردمی هواداران تراکتور پس از پیروزی مقابل تیم شمس آذر قزوین و قطعی شدن قهرمانی شان در لیگ خلیج فارس بود و در این مسافت طولانی شاهد هیچ رفتار ضدملی و هنجار شکن از سوی طرفداران اصیل تیم تراکتور نبود.
در واقع این اوج خباثت عده ای مزدور بی هویت است که جغدوار با تهیه عکس و فیلم های قاچاقی از رفتارهای توهین آمیز و ضدملی خود تلاش می کنند که خود را نماینده مردم شریف آذری زبان ایران القاء کنند. هواداران عزیز و اصیل تیم تراکتور، تیمی که در کنار آذریها، غیر آذری ها نیز در جمع بازیکنان آن حضور دارند، در این جشن قهرمانی پاسخ محکمی به عناصری دادند که در قرن ۲۱ تلاش دارند با گذر از هویت پرافتخار مکتب ایران و مکتب اسلام و تشیع، نیای خود را به یک «ماده گرگ» برسانند. البته نمایش نجابت هواراداران تراکتور، به معنای رفع تکلیف از نهادهای ذیربط نیست.
واقعیت این است که عناصر وابسته قومی با سوء استفاده از تراکتور برای نفرت پراکنی، در وهله اول، مهمترین ظلم را در حق مردم شریف آذربایجان ایران می نمایند؛ چرا که این عناصر تلاش می کنند سیمای فاخر تاریخی میهن دوست آذریها را در مقابل سایر شهروندان ایرانی تخریب نمایند. از اینرو پیام هویت بانی آذری ها و هواداران تراکتور در جشن قهرمانی، ایجاد این تکلیف برای نهادهای ذیربط در حوزه قضایی، امنیتی و سیاسی است که با جدیت و مطابق قوانین داخلی و بین المللی از جمله قوانین فیفا در حوزه مقابله با نفرت پراکنی، با عناصر مزدور مقابله و در عین حال واکنش مناسبی به نو کشورهایی دهند که با کارنامه تاریک و سَبعانه علیه اقلیت ها و اقوام، برای سوء استفاده ابزاری از تراکتور تلاش می کنند، و از آنها بخواهند که بجای توطئه علیه هویت چندین هزار ساله ملت تاریخی ایران، به حقوق اولیه اساسی و بدیهی اقلیت ها و اقوام خود احترام بگذارند و شرایطی فراهم سازند که روزی در آن کشورها نیز یک تیم فوتبال «تالش» یا یک تیم فوتبال «کُرد» یا «عرب زبان»، جام قهرمانی را در دست بگیرند.
به قول علی دایی اسطوره فوتبال کشورمان: «یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین تراکتور»
*دکتر احمد کاظمی تبریزی
دیدگاه خود را بنویسید