مهمترین محورهای مورد تاکید دکتر کاظمی در این نشست :

  • به دلایل حقوقی، سیاسی، تاریخی و ملی کاربرد عبارت «کریدور زنگزور» اشتباه و ترویج ادعای ارضی باکو بر استان سیونیک ارمنستان است، رسانه ها در این خصوص مراقبت نمایند.
  • «کریدور جعلی زنگزور» دارای دو نسخه متفاوت غربی و روسی است که از آنها می توان به عنوان «دالان تورانی ناتو» و «کریدور انحصاری روسی» نام برد .
  • سطح خرد جنگ شناختی در داخل کشور برای به اشتباه انداختن تصمیم گیران، محدود کردن این فتنه ژئوپلیتیکی به اختلافات جمهوری آذربایجان و ارمنستان بود. سطح کلان آن تبدیل موضوع به رقابت جناحی جریان غرب گرا و روس گرا می باشد. در هر دو سطح، نگاه منافع ملی ایران مغفول می ماند.
  • ناتو برای ضربه زدن به جایگاه ایران، روسیه و چین در فرایند گذار به نظم نوین بویژه در حوزه معادلات انرژی و تزانزیتی در منطقه اوراسیا، تشدید و تکمیل محاصره مرزهای سه کشور و ایجاد فتنه قومی پان تورانیسم نیاز به ایجاد «دالان توانی ناتو» دارد
  • تحرکات، تصمیمات و اقدامات برای تقویت سازمان موسوم به کشورهای ترک در چهار سال گذشته بیش از مجموع اقدامات در سه دهه اخیر می باشد. این موضوع با کریدور جعلی زنگزور، نسخه انگلیسی ایجاد باصطلاح جهان ترک به عنوان بازوی ترکی ناتو ارتباط دارد.
  • بین تشیع ستیزی در جمهوری آذربایجان و تشدید سرکوب مسلمانان در این کشور، و بستن مرزهای ایران و جمهوری آذربایجان به بهانه کرونا در چهار سال اخیر، با تلاش ها برای ایجاد کریدور جعلی زنگزور ارتباط مستقیمی وجود دارد.
  • طرح کریدور جعلی زنگزور توسط مقامات روسیه و پس از سفر ۱۹ اوت ولادیمیر پوتین به باکو علیرغم توافق باکو و ایروان برای حذف این مساله از پیش نویس معاهده صلح، حاکی از نقش تحریک آمیز و اشتباه روسیه در قفقاز است .
  • روسها به دلیل اقدامات هماهنگ باکو- آنکارا و ناتو در عمل از قفقاز اخراج شده اند و تصور می کنند ایجاد کریدور انحصاری روسی در جنوب ارمنستان می تواند دوباره آنها را به قفقاز بازگرداند.
  • مقامات باکو و آنکارا به خوبی می دانند که «در صورت» گشایش کریدور جعلی زنگزور توسط روسیه، نهایتا دیر یا زود این کریدور به دست ناتو خواهد افتاد و روسها همانطوریکه مجبور به ترک قراباغ و دیگر نقاط قفقاز شدند، ناچار به ترک این کریدور خواهند شد. تجربه خط ریلی لیتوانی و مساله کالینیگراد روسیه، موید این دیدگاه است. به همین دلیل باکو و آنکارا برای فریب و تحریک بیشتر مسکو، امتیازات انرژی به روسیه ارایه کرده اند که پایدار نخواهد بود.
  • مواضع اخیر روسها در خصوص احترام به منافع و رویکرد ایران به خطوط مواصلاتی در قفقاز ارزشمند است. چرا که اشتباه روسها در خصوص خطوط قرمز ایران در قفقاز باعث ایجاد ذهنیت منفی در مردم ایران خواهد بود که اتصال آن به ذهنیت تاریخی منفی طولانی ایرانیان از روسیه تزاری و شوروی، بشدت زیان بار خواهد بود .
  • راهگذار ایرانی ارس با بیش از سی سال سابقه فعالیت مستمر، نه تنها به سود جمهوری آذربایجان و ایران بلکه به سود همه کشورهای ۳+۳ از جمله روسیه ، ترکیه و ارمنستان می باشد .
  • ارمنستان در یک برهه حساس تصمیم گیری است و هیچ تعهدی حتی برای دادن راه عادی به جمهوری آذربایجان ندارد چون توافقنامه ۲۰۲۰ مخدوش شده است. باکو در کنار تهدید، مشوق های انرژی و غیره را پیشنهاد کرده است، حال آنکه که هر گونه اشتباه ایروان در این مقطع به بهای تضعیف بقای ژئوپلیتیکی این کشور خواهد بود .

پایان

سخنرانان:

عباس آخوندی، وزیر پیشینِ راه و شهرسازی

امین ترفع،‌ رییس مرکز بین‌الملل وزارت راه و شهرسازی

احمد کاظمی،‌ استاد دانشگاه و پژوهشگر اوراسیا

محمدعلی بهمنی قاجار، وکیل دادگستری

مدیر نشست:داود دشتبانی

زمان:یکشنبه اول مهرماه ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت ۱۵

مکان:تهران، بلوار کشاورز ، خیابان نادری، مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه