سران کشورهای عضو اکو در پایان نشست خود در تهران در بیانیه ای برگسترش همکاریهای اعضاء در بخش های مختلف اقتصادی، همکاری مشترک برای مقابله با تبعات بحران مالی جهانی، همکاری در بخش انرژی ، کشاورزی ، حمل و نقل و صنعت تاکید کردند. نتایج نشست سران ده کشور عضو سازمان همکاریهای اقتصادی اکو در تهران نشان داد که کشورهای عضو اکو با آگاهی از پتانسیل ها و توانایی های این سازمان منطقه ای به کار آمدی آن برای مقابله با تبعات بحران مالی جهانی باور دارند و معتقدند که بهره برداری از این پتانسیل ها می تواند تهدیدات ناشی از بحران مالی جهانی را به فرصت برای کشورهای عضو تبدیل کند. ازاینرو نیز مقام معظم رهبری در دیدار با رئیس جمهوری ترکمنستان سازمان همکاری اقتصادی اکو را سازمانی بسیار خوب ارزیابی و خاطرنشان کردند: “باید با استفاده از ظرفیت های تکمیل کننده ، این سازمان منطقه ای را فعال تر و قوی تر کرد.” در این راستا نیز عبدا… گل با اشاره با موقعیت راهبردی اعضای اکو میان شرق و غرب جهان تاکید کرده است این سازمان از توان تبدیل بحران اقتصادی جهانی به فرصت بهره مند است.
تنها نگاهی به پتانسیل های اکو در دو بخش انرژی و حمل و نقل نشاندهنده توان بالای این سازمان برای فرصت سازی از تهدیدات بحران اقتصادی است. از ده کشور عضو اکو پنج کشور ایران ، آذربایجان ، ترکمنستان ، ازبکستان و قزاقستان دارای منابع قابل توجه نفت و گاز هستند. اروپا بعد از بحران گازی اخیر روسیه با اوکراین و قطع دو هفته ای انتقال گاز به اروپا به این پنج کشور عضو اکو به عنوان منابع مطمئن تامین گاز نگاه می کند و خط لوله نابوکو و خط لوله پارس نیز از این زاویه مطرح شده اند. چنانچه الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان نیز اذعان کرده است کشورهای عضو اکو در زمینه انرژی و گاز در گستره جغرافیایی خود نیز زمینه های مناسبی برای همکاری دارند. ضمن اینکه ایران امن ترین و باصرفه ترین مسیر برای انتقال گاز ج. آذربایجان ، ترکمنستان ، ازبکستان و قزاقستان محسوب می شود و تحقق این پروژه می تواند تحولی شگرف در ساختار اقتصادی این کشورها ایجاد کند. با توجه به اینکه حجم منابع گازی ایران به تنهایی بیش از مجموع ذخایر این چهار کشوراست، لزوم همکاری مشترک این کشورها در این زمینه با تهران احساس می شود. تاکید کشورهای اروپایی بر اینکه نابوکو بدون گاز ایران، قادر به تامین نیاز اروپا نیست ، نیز موید این موضوع است . بخاطر اهمیت این موضوع نیز بحث همکاری در زمینه انرژی یکی از بندهای بیانیه اجلاس سران اکو را تشکیل می دهد. در بعد حمل و نقل نیز اکو همسایه روسیه، چین ، اروپا ، خلیج فارس محسوب می شود و دو کریدور مهم حمل و نقل بین المللی شامل کریدور شامل – جنوب و کریدور شرق – غرب موسوم به تراسیکا در گستره جغرافیایی این سازمان قرار دارند که اکو را تبدیل به چهارراه بین المللی می کنند. در بیانیه سران اکو به پروژه های حمل و نقلی مهمی بمانند ساخت خط آهن دریاچه وان ترکیه، خط آهن باکو- تفلیس – قارص و خط آهن قزوین – رشت – آستارا(ایران) به آستارای ج.آذربایجان، بازسازی خط آهن کویته تفتان در پاکستان، احداث خط آهن قزاقستان – ترکمنستان – ایران و افزایش ظرفیت ایستگاه سرخس ایران و ترکمنستان و احداث خطوط آهن از خیرتان و شیرخان به مزارشریف و نیز در مسیر کویته – چمن – اسپینبولداک – قندهار – هرات ، امتداد خط آهن استانبول – آلماتی به خط آهن چین در شهر ارومچی و احیای کریدور چین، خاورمیانه، اروپا موسوم به مسیر ابریشم تاکید شده و از راه اندازی قطار منظم کانتینری در مسیر بندرعباس – آلماتی استقبال شده است که نشان می دهد که کشورهای عضو اکو با آگاهی از پتانسیل های فراوان همکاری در زمینه حمل و نقل بر لزوم بالفعل شدن آنها تاکید دارند .
در این میان استقبال کشورهای عضو اکو از پیشنهادات ۷ ماده ای ایران از جمله تاسیس بانک توسعه و تجارت اکو در همه کشورهای عضو و نیز حذف و کاهش موانع گمرکی نشان می دهد که کشورهای عضو درباره انجام اصلاحات در این سازمان بمنظور افزایش کارآمدی آن دیدگاه مشترکی دارند . مجموع این موضوعات نشان می دهد که در صورت عملی شدن توافقات تهران دورنمای روشنی برای اکو وجود دارد و حتی احتمال ورود اعضای جدید نظیر عراق و سوریه برای اکو نیز وجود دارد . برهمین اساس نیز امانوئل دسکوتو رئیس مجمع عمومی سازمان ملل ابراز امیدواری کرد، با الگوبرداری از سازمان اکو، سازمان مشابهی در آمریکای لاتین تاسیس شود .