بزودی منتشر می شود: وضعیت اقلیت ها در جمهوری آذربایجان از منظر حقوق بینالملل
جدیدترین کتاب دکتر احمد کاظمی با عنوان “وضعیت اقلیت ها در جمهوری آذربایجان از منظر حقوق بینالملل ” بزودی منتشر می شود .
در پشت جلد این کتاب آمده است :
جمهوری آذربایجان (آران تاریخی) اگرچه به لحاظ مساحت و جمعیت، کشورِ نفتیِ کوچک محسوب می-شود اما از منظر دموگرافی، کشوری «کثیرالملّه» می باشد؛ بطوریکه بیش از ۳۵ اقلیت قومی، مذهبی، زبانی و ملی در آنجا زندگی می کنند.
این کتاب با رویکرد «حقوقِ بین المللی» و با استفاده از منابع معتبر فارسی، انگلیسی، روسی، آذری و ترکی استانبولی و با اتکا به حدود سه دهه پژوهش نگارنده در این حوزه، به بررسی وضعیت اقلیت های مختلف در جمهوری آذربایجان از منظر «حق موجودیت، حق بر هویت جمعی، حقوق فرهنگی، حقوق مذهبی، حقوق زبانی، حقوق اقتصادی، حق تماس، حق برمشارکت موثر، حق همگرایی برابری طلبانه و حق تعیین سرنوشت» پرداخته است.
در حالیکه برخی از اقلیت های عمدتا تُرک تبار یا اقلیت های مذهبی نظیر یهودیان از عالی ترین سطوح امتیاز و حمایت برخوردارند؛ اما اغلب اقلیت های قومی مانند تالشان، لزگی ها، آوارها و ارامنه با نقضِ فاحش حقوق شان از «سلب حق موجودیت تا پاکسازی قومی و نسل کشی فرهنگی» مواجه می باشند. چنانچه همزمان با نگارش این کتاب منطقه قراباغ کوهستانی شاهد جابجایی اجباری و پاکسازی قومی از «ارامنه بومی» بود که تصویر آن بر جلد این کتاب منقّش است. ضمن اینکه اکثریت مردم جمهوری آذربایجان که «شیعیان» می باشند به لحاظ نقض حقوق اساسی به «اقلیت معکوس» تبدیل شده اند.
مهمترین متغیّر تاثیرگذار در رویکرد باکو به اقلیت ها، سیاست «تک قومی» است که طی سه دهه از ۱۹۹۱ از پان آذریسم به پان ترکیسم و در نهایت از ۲۰۲۰ میلادی به «پان تورانیسم» تبدیل شده است.
دیدگاه خود را بنویسید