گرهارد شرودر” صدر اعظم آلمان اخیراً در راس هیات عالیرتبه ای از ترکیه دیدار کرد . در این دیدار که آخرین دیدار شرودر بعنوان صدراعظم آلمان از آنکارا بود ،درمورد مناسبات دوجانبه سیاسی و اقتصادی ، تحولات منطقه ای ، آغاز مذاکرات عضویت ترکیه ترکیه در اتحادیه اروپا ،مساله قبرس و کشتار ۱۹۱۵ ارامنه و مسایل عراق گفتگو شد . شرودر در دیدار با اردوغان با ابراز خرسندی از آغاز مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا ، بر لزوم ادامه اصلاحات در ترکیه تاکید کرد. شرودر در عین حال به مقامات آنکارا اطمینان داد که حمایت این کشور از عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا ادامه خواهد داشت . باید گفت طی سالهای اخیر در میان کشورهای اروپایی ، آلمان از جمله حامیان عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا بوده است. اما بنظر می رسد با تغییرات سیاسی اخیر در آلمان و رسیدن خانم آنجلا مرکل به صدراعظمی آلمان ، ترکیه یکی از حامیان جدی خود در اتحادیه اروپا را از دست داده است . آنجلا مرکل پیش از این در سخنرانی های تبلیغات انتخاباتی خود مواضع تندی در قبال عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا اتخاذ و از موضع شرودر در این خصوص بشدت انتقاد کرده بود . در واقع با روی کار آمدن مرکل در آلمان عملاً جناحی که خواهان اعطاء شریک ممتاز به ترکیه بجای به عضویت در آوردن این کشور هستند ، تقویت شده است . از اینرو نیز اردوغان در دیدار با شرودر بار دیگر با لزوم عضویت کامل ترکیه در اتحادیه اروپا تاکید کرد . با توجه به نزدیکی تعداد کرسی های حزب سوسیال دمکرات با احزاب دموکرات مسیحی ، ترکیه انتظار دارد که شرودر و جناح اش ، از حداکثر نفوذ خود استفاده کنند تا مانع تشدید مواضع صدراعظم جدید آلمان علیه عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا شوند. با توجه به موضع گیریهای آنجلا مرکل احتمال دارد آلمان نیز بمانند برخی از کشورهای اروپایی ضمن شناسایی کشتار ۱۹۱۵ ارامنه بعنوان نسل کشی در سطح بالا ، اذعان ترکیه به کشتار ۱۹۱۵ ارامنه را بعنوان یک پیش شرط برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا مطرح کند. در این راستا نیز اردوغان هفته گذشته به گرهارد شرودر گفت مطرح شدن شناسایی ادعای قتل عام ارامنه در سال ۱۹۱۵ در دوران عثمانی می‌تواند به مناسبات خوب دو کشور ضربه بزند. با وجود این مجموع نتایج مذاکرات شروردر با مقامات ترکیه حاکی از آن بود که از نظر آلمان ، ترکیه برای طی موفقیت آمیز مسیر عضویت در اتحادیه اروپا باید اصلاحات بویژه در زمینه حقوق بشر را ادامه دهد. آلمان از سالها پیش با متهم کردن ترکیه به نقض حقوق کردها ، از جمله تانکهای لئوپارد ـ ۲ به ترکیه خودداری کرده است . از سوی دیگر مساله قبرس نیز از جمله محورهای گفتگوی شرودر با مقامات ترکیه بود. شرودر بار دیگر از ترکیه خواست تا بخش یونانی نشین قبرس را برسمیت بشناسد، تا این موضوع به روند مذاکرات ترکیه در اتحادیه اروپا تحرک بخشد. در این میان بنظر می رسد، دولت اردوغان معتقد است که تحرک بخشیدن به مناسبات اقتصادی با برلین می تواند، زمینه همگرایی و تفاهم بیشتر آنکارا با دولت جدید آلمان را فراهم سازد. در این راستا نیز اردوغان در دیدار با شرودر بر لزوم تحرک بخشیدن به همکاریهای اقتصادی ترکیه با آلمان تاکید کرد .
گفتنی است حجم مبادلات بازرگانی ترکیه و آلمان در سال ۲۰۰۴ میلادی به بیش از ۱۹/۷ میلیارد یورو رسید که ۱۱/۸میلیارد یورو آن را صادرات آلمان به ترکیه و ۷/۹میلیارد یورو آن را صادرات ترکیه به آلمان تشکیل می‌داد. آلمان سالهاست عنوان بزرگترین شریک تجاری ترکیه را حفظ کرده است.
آنچه مسلم است اینکه سفر شرودر به ترکیه در شرایطی که برغم موافقت با آغاز رسمی گفتگوهای ترکیه و اتحادیه اروپا ، برخی از کشورهای اروپایی به بهانه های مختلف، فشارهای خود را علیه ترکیه افزایش دادند ، اهمیت فراوانی برای ترکیه داشت . دیدار شرودر سومین سفر وی به ترکیه بعداز روی کارآمدن دولت حزب “عدالت و توسعه” به رهبری اردوغان است. شرودر با انجام این سفر نشان داد که برغم مخالفت های احزاب محافظه کار آلمان ، حزب سوسیال دموکرات آلمان همچنان از افزایش همگرایی ترکیه با اتحادیه اروپا حمایت می کند و معتقد است که عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا دارای نفع یک جانبه نبوده ، بلکه نفع متقابل برای ترکیه و اتحادیه اروپا دارد .