بیانات اخیر رییس ستاد ارتش ترکیه مبنی بر اینکه ترکیه یک کشور اسلامی نیست در شرایطی عنوان شد که قبل از آن “رجب طیب اردوغان” در مصاحبه با یک نشریه فرانسوی گفته بود “حکومت ترکیه لائیک است. ولی افراد مجبور نیستند لائیک باشند.” این سخن اردوغان که تداعیکننده نقطه نظرات تورگوت اوزال است، نشان می دهد که ترکیه هنوز نتوانسته است پس از گذشت حدود بیست سال از دوران اقتدار اوزال در این کشور، تعامل در بین هواداران لائیسم و اسلامگرایان را برقرار سازد. اردوغان گفته است : “من یک فرد مسلمان، دمکرات و لائیک هستم.” وی گفت: “لائیک بودن من به این معنی است که هم اکنون دولت کشوری را اداره میکنم که بر اساس قانون اساسی آن طبق اصول لائیسم اداره میشود.” ناظران سیاسی بر این عقیدهاند که سخنان اخیر ستاد ارتش ترکیه حاوی نوعی پیام به دولت اردوغان و همچنین برخی از کشورهای خارجی می باشد .
“اوزکوک” با این اظهارات بنوعی به دولت اردوغان که گرایشات اسلامگرایانه دارد ، هشدار داده است که از اجرای سیاستهای مشوق اسلامگرایان پرهیز کند.گفته می شود نظامیان ترکیه طی ماههای اخیر از رشد اسلامگرایی در ترکیه نگران هستند . هشدار اوزکوک به دولت اردوغان در شرایطی صورت می گیرد که وی پیش از این از تلاشها برای لغو ممنوعیت حجاب و تغییر نظامنامه آموزش عالی در ترکیه و عفو دانشجویان اخراجی و نیز سیاستهای دولت اردوغان در عراق انتقاد کرده بود . این موضوع بنوعی نشاندهنده ادامه دخالت ارتش در امور سیاسی است . اهمیت این موضوع از آنجهت است که هفته گذشته سلیمان دمیرل رئیس جمهوری سابق ترکیه فاش ساخت که در ترکیه یک دولت پنهان و سایه وجود دارد . وی گفت دولت پنهان در ترکیه همان نظامیان هستند که در مواقع ضروری اقدام می کنند .
به باور کارشناسان سیاسی از لحاظ خارجی نیز سخنان رییس ستاد ارتش ترکیه بطور تلویحی خطاب به امریکاست . به این معنا که ترکیه با سیاستهای آمریکا در اجرای طرح خاورمیانه بزرگ مخالف است و اجازه نخواهد داد که با الگو قرار دادن دولت میانه رو رجب طیب اردوغان برای دیگر کشورهای اسلامی منطقه، این طرح را اجراء کند. در این راستا رئیس ستاد ارتش ترکیه در سخنرانی هفته گذشته خود تاکید کرد که “اگر قرار است ترکیه به عنوان الگویی برای دیگر کشورها مطرح باشد، باید به عنوان یک کشور لائیک مطرح شود، نه یک کشور اسلامی.”
شکی نیست که اینگونه سخنان که با دیدگاههای مردم ترکیه مغایرت دارد و هر چه بیشتر باعث تقویت روحیه اسلامگرایی در ترکیه خواهد شد. برغم افزایش فعالیت مسیونرها در ترکیه که تهدید جدی برای این کشور بویژه در راستای طرح تجزیه ترکیه می باشد ، آقای اوزکوک تاکنون در این خصوص موضعی نگرفته است . ضمن اینکه اینگونه سخنان نگرانی ها از دخالت نظامیان در امور سیاسی که میتواند به روند همگرای ترکیه با اتحادیه اروپا آسیب برساند ، افزایش داده است . در این راستا نیز مساله تغییر قانون اساسی ترکیه بمنظور کاهش دخالت های نظامیان در امور سیاسی ضروری است. در این راستا بلند آرینچ” رییس مجلس ترکیه چهارشنبه گذشته گفت: “ترکیه نیازمند یک قانون اساسی جدید است.”وی افزود “قانون اساسی جدید میباید مدرن، منطبق با احتیاجات عصر و اصول دمکراتیک، باشد و غیرنظامیان آن را تدوین کنند.” قانون اساسی فعلی ترکیه که توسط نظامیان تدوین شده است منطبق با نیازهای جامعه ترکیه نیست
دیدگاه خود را بنویسید