محافل و شخصیت های سیاسی ارمنستان با مواضع رییس جمهوری این کشور مبنی بر عادی سازی مناسبات با ترکیه بدون پیش شرط شناسایی مساله کشتار ۱۹۱۵ ارامنه مخالفت کردند.
آندرانیک وارتانیان مدیر موسسه تحقیقات سیاسی “پولی تکونومیا”ارمنستان روز سه شنبه ۱۸ نوامبر با تاکید بر اینکه “لزوم پذیرش مسئولیت کشتار ۱۹۱۵ ارامنه از سوی ترکیه” موضوعی نیست که محافل ارمنی به سادگی از آن صرف نظر کنند، افزود: سرکیسیان در پی گشایش مرزترکیه و ارمنستان به هر قیمتی است. آرمن آوتیسیان رییس سازمان آریایی ارمنستان نیز ضمن انتقاد از اظهارات سرژ سرکیسیان گفت: قبل از عادی سازی مناسبات ترکیه و ارمنستان می بایست ابتدا مساله کشتار ۱۹۱۵ ارامنه توسط ترکهای عثمانی از سوی ترکیه برسمیت شناخته شود، چرا که نادیده گرفتن آن به ضرر ارمنستان است. سرژ سرکیسیان رئیس جمهور ارمنستان اخیرا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی یورونیوز گفته است: روابط ارمنستان با ترکیه میتواند درکوتاه مدت شاهد تحولات بزرگ باشد و به رسمیت شناختن کشتار ۱۹۱۵ میلادی از سوی ترکیه به عنوان نسل کشی پیش شرط برقراری روابط میان ایروان و آنکارا نیست. این اظهارات با مخالفت گسترده محافل ارمنی مواجه شد. چرا که شناسایی جهانی کشتار ۱۹۱۵ ارامنه بعنوان نسل کشی یکی از آرمانهای ملت ارمنی است. بر همین اساس نیز حتی پیگیری این موضوع یکی از اصول سیاست خارجی ارمنستان است که در قانون اساسی این کشور نیز به آن تصریح شده است. در پی بالا گرفتن انتقادها، ادوارد نعلبندیان وزیر امور خارجه ارمنستان در سخنانی در مجلس ملی این کشور به نمایندگان مردم اطمینان داد که تلاش های ایروان در جهت شناسایی کشتار ۱۹۱۵ ارامنه بعنوان نسل کشی از سوی جامعه جهانی ادامه خواهد یافت. اما محافل ارمنی معتقدند در صورتیکه مناسبات ترکیه و ارمنستان بدون حل اختلافات دو کشور در مورد کشتار ۱۹۱۵ ارامنه عادی شود، تمایل کشورها برای شناسایی این کشتار به عنوان نسل کشی کاهش خواهد یافت. تاکنون ارمنستان با تاکید بر اینکه به علت خودداری آنکارا از پذیرش مسئولیت کشتار ۱۹۱۵ ارامنه ، از عادی سازی مناسبات با این کشور خودداری کرده ،خواهان تصویب شناسایی کشتار ارامنه در پارلمان کشورهای جهان شده است و دراین روند به موفقیت هایی هم رسیده است. اما در یکی دو سال اخیر و بموازات تشدید روند عادی سازی مناسبات ترکیه و ارمنستان و عقب نشینی محسوس ایروان از مواضع خود، برخی از کشورهایی که با شناسایی کشتار ۱۹۱۵ ارامنه به عنوان نسل کشی ، موضع تندی و انتقادی در قبال ترکیه اتخاذ کردند، در این رویکرد خود تجدیدنظر کرده اند. بعنوان نمونه سوئیس کشتار ۱۹۱۵ ارامنه را به رسمیت شناخته و مساله مجازات انکارکنندگان آن را نیز در سال ۲۰۰۵ مطرح ساخت. اما با تشدید روند عادی سازی مناسبات آنکارا و ایروان ، این کشور نه تنها موضوع مجازات منکران کشتارارامنه را عملا کنار گذاشته ، حتی پاسکال کوشپن Pascal Couchepin رئیس جمهوری این کشور در سفر اخیر خود به آنکارا تاکید کرد دوکشور می توانند حوادثی که در گذشته روی داده اند ، پشت سر بگذارند.
در یک جمعبندی کلی باید گفت: اعتراض محافل ارمنی به اظهارات سرکیسیان نشان می دهد که مردم ارمنستان از ایده برقراری مناسبات با ترکیه به هر قیمت ممکن ، حمایت نمی کنند و معتقدند این رویکرد دولت سرکیسیان موجب تلاش ترکیه برای تحمیل شروط جدید به ایروان خواهد شد .
دیدگاه خود را بنویسید