سفر وزیر دفاع ایران به روسیه و تاکید مقامات عالیرتبه تهران و مسکو بر گسترش مناسبات بویژه در بخش های دفاعی نشان داد که پیوندهای استراتژیک ایران و روسیه فراتر از آن است که بتوان در مناسبات دو کشور گسست ایجاد کرد . ایران مستقل و قدرتمند همواره به نفع ثبات و امنیت منطقه بوده و بویژه در تامین امنیت مرزهای جنوبی روسیه نقش اساسی ایفاء کرده است . حوادثی نظیر تعطیلی پایگاه کارشی خان آباد امریکا در ازبکستان در سال ۲۰۰۶ و نهایی شدن موضوع تعطیلی پایگاه ماناس در قرقیزستان در سال ۲۰۰۹ ، ناتوانی امریکا درنظامی کردن خزر ناشی از برآیند همکاریهای ایران و روسیه و چین بوده است. تلاش امریکا بر این است که با ایجاد شکاف در این محور بویژه با توجه به شکستی که در گرجستان در تابستان گذشته متحمل شده است ، صحنه منطقه را بنفع خود تغییر دهند .در چنین شرایطی نیز پسکوف سخنگوی نخست وزیر روسیه اعلام کرد: بهانه آمریکا علیه ایران برای استقرار سامانه موشکی در اروپای شرقی قابل قبول نیست . وی افزود : هدف اصلی آمریکا از ایجاد سپر موشکی در اروپای شرقی کاهش توانمندیهای راهبردی روسیه است. براین اساس نیز روسها حتی برغم تلاش امریکا برای القای احتمال تعدیل مواضع خود در طرح سپر موشکی از یک سو مساله استقرار موشک های راهبردی اسکندر در کالینگراد و از سوی دیگر نیز تشکیل سیستم دفاع هوایی مشترک در چارچوب پیمان امنیت دسته جمعی را در دستور کار قرارداده اند . این اقدام روسیه با هدف مقابله با طرح سپر موشکی امریکا از طریق ایجاد سه سامانه دفاع هوایی منطقه ای در شرق اروپا(بلاروس)، آسیای مرکزی (احتمالا قزاقستان یا ازبکستان) و منطقه قفقاز(ارمنستان) است .ضمن اینکه مسکو با اعتقاد به لزوم همگرایی هر چه بیشتر ایران و رسیه و نقش آنها در تامین امنیت منطقه، از درخواست ایران برای عضویت در سازمان شانگهای استقبال کرده است.
در واقع رسانه های غربی برای انحراف افکار عمومی از گستردگی پیوندهای استراتژیک روسیه و ایران ، تلاش کرده اند بعدی یکجانبه و آنهم تسلیحاتی به سفر وزیر دفاع ایران به روسیه بدهند و اینگونه القاء کنند که این روند میان دو کشور تضعیف شده است . رسانه های غربی و و ابسته به صهیونیسم بین الملل قبل از آنکه روسیه در سال ۲۰۰۷ سامانه دفاع ضدموشکی تور ام یک را به ایران تحویل دهد نیز چنین تبلیغاتی را مطرح می کردند که با اقدام روسیه، تبلیغ شان نقش بر آب شد. ضمن اینکه بموازات همکاریهای روزافزونی که با روسیه دارد ، توسعه و پیشرفت در عرصه های نوین دفاعی را در چارچوب استراتژی بازدارندگی در دستور کار خود قرار داده است و دستاوردهای خیره کننده و بومی وزارت دفاع در صنایع دفاع موشکی ، جنگ الکترونیک ، سامانه پدافند هوایی ، شناور ها و پرنده ای رادار گریز ، میکرو زیر دریایی و … نشاندهنده این موضوع است .
در این میان کشورهای غربی بخوبی از موقعیت ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای در بهم زدن توازن میان روسیه و چین با امریکا و اروپا آگاه هستند و نگرانند که با گسترش همکاریهای روزافزون ایران و روسیه ، موقعیت امریکا و متحدانش بویژه در شرایطی که اوباما با اعلام گفتمان تغییر ، بدنبال بهبود موقعیت متزلزل غرب است، بخطر بیفتد . حساسیت آنها به دعوت وزیر دفاع روسیه از همتای ایرانی خود و مذاکرات دو طرف از این زاویه قابل ارزیابی است . بویژه اینکه با تشکیل اوپک گازی غرب نگران است که با همکاری مشترک روسیه و ایران بعنوان اولین و دومین کشورهای دارنده ذخایز گاز در جهان، استراتژی غرب برای شکست انحضار گازی روسیه به شکست بینجامد .
در هر حال با توجه با پیوند منافع ایران و روسیه در عرصه های دوجانبه ، منطقه ای و بین المللی باید گرفت همکاریهای راهبردی ایران و روسیه روند برگشت ناپذیر است و چنانچه وزیر دفاع ایران نیز تاکید کرده اند روند رو به گسترش مناسبات ناشی از نگاه راهبردی مقامات تهران و مسکو است و سفر سردار سرتیپ پاسدار مصطفی نجار به مسکو نوید بخش فصل نوینی در همکاری های دو کشور است .
دیدگاه خود را بنویسید