سفر هیات اقتصادی پنجاه نفره از استان سمنان به جمهوری آذربایجان بار دیگر حاکی از عزم مقامات ایران برای گسترش مناسبات با جمهوری آذربایجان با استفاده تمامی پتانسیل های موجود است تا سقف حجم تجاری دو کشور را از سطح کنونی دویست میلیون دلاری ارتقاء دهند . هیات تجاری استان سمنان بریاست محمد علی پنجه فولادگران بهمراهی استاندار سمنان و مدیران واحدهای تولیدی و صادراتی استان در جمهوری آذربایجان با فرهاد علی اف وزیر توسعه اقتصادی جمهور آذربایجان و نیز وزیر کشاورزی این جمهوری دیدار خواهند کرد تا با تواناییهای اقتصادی و تجاری جمهوری آذربایجان از نزدیک آشنا شوند .
تلاش استان سمنان برای همکاری اقتصادی با جمهوری آذربایجان در شرایطی صورت می گیرد که استان آذربایجان شرقی بخاطر موقعتیت خاص جغرافیایی خود در همسایگی و نزدیکی به سه کشور جمهوری آذربایجان ، ارمنستان و ترکیه و بهره مندی از توانمندیهای اقتصادی ، تجاری و صنعتی از سال پیش با جمهوریهای آذربایجان ، ارمنستان و ترکیه همکاری اقتصادی داشته و در راستای سیاست های کلان کشور در این خصوص توافقنامه های مهمی امضاء شده است که جدیدترین نمونه آن در سفر چندی پیش واصف طالب اف رئیس مجلس ملی جمهوری خودخوانده نخجوان انجام شد . موفقیت همکاری اقتصادی استان آذربایجانشرقی با کشور های قفقاز الگویی برای برخی از استان از جمله استان گیلان که تبادلات اقتصادی و انرژی با جمهوری آذربایجان دارد ، بوده است . در چنین شرایطی بی شک تجربیات استان آذربایجانشرقی می تواند برای تعیین کم و کیف همکاریهای اقتصادی استان سمنان با جمهوری آذربایجان مفید باشد . به باور کارشناسان ایران و جمهوری آذربایجان در زمینه بازرگانی ، تجاری ، اقتصادی ، صنعتی ، انرژی ، خدمات ، پتروشیمی ، معدن ، کشاورزی ، حمل و نقل از موقعیت مساعدی برای همکاری برخوردار هستند .
طی سالهای اخیر یکی از مهمترین دغدغه های سرمایه گذاران در جمهوری آذربایجان مساله تامین امنیتی سرمایه گذاری بوده است که در جمهوری آذربایجان از وضعیت مساعدی برخوردار نیست . از سوی دیگر مفاد برخی از توافقات اقتصادی نیز از سوی دولتمردان باکو اجراء نشده است که از جمله در زمینه تامین آب اراضی تحت اجاره ایران برای کشت در جمهوری آذربایجان بوده است .
به باور کارشناسان گذاشتن تسهیلات گمرکی ، تاسیس نمایشگاههای مشترک برای آشنایی از توامندیهای متقابل ، تقویت بازارچه مرزی و لغو رژیم روادید از جمله اقداماتی هستند که می تواند به تقویت مناسبات اقتصادی با جمهوری آذربایجان کمک کند .
در نهایت باید گفت توافقنامه های اخیر اقتصادی ایران و جمهوری آذرباجان بویژه اختصاص کمک دومیلیون دلاری ایران برای تسریع پروژه اقتصادی مشترک و نیز توجه ویژه دو کشور به بهسازی راههای مواصلاتی از جمله طرح اتوبان آستارا – باکو و اتصال خط آهن حاکی از آنست که تهران و باکو عزم راسخ دارند تا در سالهای آینده مناسبات اقتصادی دو کشور عمق یابد . در این راستا جمهوری آذربایجان را می توان تنها کشوری نامید که تبادلات اقتصادی استانی ایران با این کشور بسیار بیششر از سایر کشورها بوده است . سفر هیات اقتصادی استان سمنان به جمهوری آذربایجان نیز در راستای این سیاست صورت می گیرد و حاکی از آنست که ایران بر پیوند دادن منافع اقتصادی دو کشور می کوشد از همه امکانات خود استفاده کند . در چنین شرایطی استان آذربایجانشرقی نیز بعنوان بزرگترین استان صادراتی کشور می تواند نقش ذی قیمتی ایفاء کند .
دیدگاه خود را بنویسید