اصطلاح تاریخی “جاده ابریشم” با رفاه، صلح، توسعه، همکاری همراه است، زیرا جاده ابریشم از بسیاری از کشورها و آبادی ها می گذشت و این جاده ها راهی برای ایجاد پیوندهای انسانی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی و رسیدن به یکدیگر را بهتر بشناسید نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، امروز در کنفرانس «جاده ابریشم» در تفلیس این موضوع را اعلام کرد.
پاشینیان ادامه داد: جاده نه تنها کشورها و شهرها، بلکه مردم را نیز به هم متصل می کند و بنابراین اگر جاده شلوغ و فعال نشانه همکاری باشد، صلح، موفقیت، بسته بودن جاده ها نشان دهنده مشکلات است. – «ما این را با مثال خودمان می دانیم. راه های ما با دو نفر از چهار همسایه باز است که نشان از روابط دوستانه ما با آنها دارد. راه های ما با دو نفر از همسایه هایمان بسته است، که گواه بسیار گویایی از پیچیدگی های این رابطه است. اما من امروز نیامدم تا در مورد روابط دشوارمان بگویم، بلکه میخواهم بگویم که بدون جاده، ایجاد صلح بسیار دشوار خواهد بود.»
پروژه چهارراه صلح بخش مهمی از دستور کار صلح است
نخست وزیر ارمنستان گفت: واضح است که قفقاز جنوبی به صلح نیاز دارد. – “و صلح چیست؟” حالتی است که کشورها با مرزهای باز زندگی می کنند، با روابط فعال اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و انسانی به هم مرتبط هستند، تجربه و سنت حل همه مسائل را به صورت دیپلماتیک و از طریق گفت و گو انباشته کرده اند. این صلح واقعی است.”
این دلیلی است که دولت ما پروژه «تقاطع صلح» را به عنوان بخش مهمی از دستور کار صلح توسعه داده و ارائه میکند. پاشینیان ادامه داد: مفهوم کلیدی آن پروژه توسعه ارتباطات ارمنستان، ترکیه، آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران با تعمیر، ساخت و بهره برداری از جاده ها، راه آهن، خطوط لوله، کابل، خطوط برق است.
راهآهنهای عبوری از جنوب و شمال ارمنستان سی سال است که به صورت منطقهای کار نمیکنند و بسیاری از بزرگراههای شرق و غرب کار نمیکنند، در حالی که فعالسازی مجدد این راهها به مسیر کوتاه و کارآمدی تبدیل میشود که خزر را به هم متصل میکند. دریا به مدیترانه، هم از طریق راه آهن و هم جاده.
به همین ترتیب، این ارتباطات ریلی و خودرویی می تواند راهی موثر برای اتصال خلیج فارس به دریای سیاه از جمله بنادر گرجستان باشد. این برنامه منافع عظیمی را برای همه کشورهای منطقه ما به همراه خواهد داشت و من می خواهم توجه دولت ها و سرمایه گذاران خصوصی را به این فرصت جلب کنم.”
به گفته نخست وزیر، اصول «چهارراه صلح» به شرح زیر است.
اصل شماره ۱: تمامی زیرساختها، از جمله بزرگراهها، راهآهنها، راههای هوایی، خطوط لوله، کابلها، خطوط برق، تحت حاکمیت و صلاحیت کشورهایی هستند که از آن عبور میکنند.
اصل شماره ۲: هر کشوری از طریق نهادهای دولتی خود کنترل مرزی و گمرکی را در قلمرو خود اجرا می کند و همچنین امنیت زیرساخت ها از جمله عبور کالاها، وسایل نقلیه و افراد از طریق آنها را تضمین می کند. ضمناً در آینده نزدیک یک واحد ویژه در سیستم انتظامی ارمنستان ایجاد خواهد شد که وظیفه آن تضمین امنیت ارتباطات بین المللی عبوری از ارمنستان، عبور کالاها، وسایل نقلیه و البته مردم خواهد بود. ، با همکاری پلیس گشت ما.
اصل شماره ۳: از زیرساخت های مشخص شده می توان برای حمل و نقل بین المللی و داخلی استفاده کرد.
اصل شماره ۴: همه کشورها از زیرساخت های یکدیگر بر اساس برابری و متقابل استفاده می کنند. برخی از سادهسازیهای رویههای کنترل مرزی و گمرکی را میتوان بر اساس اصل برابری و متقابل اجرا کرد.»
پاشینیان بر آمادگی ارمنستان برای بازگشایی، بازگشایی، بازسازی، ساخت تمامی ارتباطات منطقه ای بر اساس این اصول تاکید کرد و اعلام کرد که این پروژه در آینده نزدیک به طور رسمی به دولت های منطقه ارائه خواهد شد. نخست وزیر گفت: امیدوارم با تلاش مشترک از جمله فعالیت سرمایه گذاران بتوانیم آن را زنده کنیم.
دو اصل مهم دیگر صلح که بر سر آن با آذربایجان به توافق رسیدیم.
پاشینیان تاکید کرد و افزود: “چهارراه صلح” جزء لاینفک دستور کار صلح است.
ما در حال حاضر روی پیش نویس توافقنامه صلح و حل و فصل روابط با آذربایجان کار می کنیم و امیدوارم این روند در ماه های آینده با موفقیت به پایان برسد.
لازم می دانم دو اصل مهم دیگر صلح را نیز که در مورد آنها با آذربایجان به توافق رسیدیم، ارائه دهم.
– ارمنستان و آذربایجان متقابلا تمامیت ارضی یکدیگر را به رسمیت می شناسند با این تفاهم که قلمرو ارمنستان ۲۹ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع و قلمرو آذربایجان ۸۶ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع است. این ثبت دایرهالمعارفی به گونهای صورت گرفته است که اظهارات ارمنستان و آذربایجان در مورد به رسمیت شناختن تمامیت ارضی یکدیگر جایی برای گفتن این موضوع باقی نمیگذارد که با به رسمیت شناختن تمامیت ارضی آن کشور، منظور کشور مقابل تنها بخشی از قلمرو شناخته شده بینالمللی آن است.
– اصل بعدی این است که ارمنستان و آذربایجان بر اساس اعلامیه آلما آتا در سال ۱۹۹۱، تعیین حدود مرزها را توافق می کنند. معنای کلیدی اعلامیه المعطا به شرح زیر است.
اتحاد جماهیر شوروی از بین می رود و ۱۲ جمهوری امضا کننده اعلامیه، از جمله ارمنستان و آذربایجان، تمامیت ارضی، حاکمیت، تخطی ناپذیر بودن مرزهای موجود یعنی اداری و در نتیجه مرزهای اداری موجود بین جمهوری ها را به رسمیت می شناسند. اتحاد جماهیر شوروی به مرزهای دولتی تبدیل شد.
وی افزود: امیدواریم در ماههای آینده توافقنامه صلح و روابط را با آذربایجان بر اساس این اصول امضا کنیم.
رئیس جمهور گفت: امیدوارم در آینده نزدیک تحولاتی در راستای گشایش مرز بین ارمنستان و ترکیه برای اتباع کشورهای ثالث و دارندگان گذرنامه دیپلماتیک ایجاد شود که انگیزه مثبتی برای کل منطقه ایجاد کند. ارمنستان
دیدگاه خود را بنویسید