پلیس ترکیه اخیرا از بازداشت ۳۰ نفر دیگر در ارتباط با شبکه غیر قانونی “ارگنکن” به اتهام توطئه کودتای ضد دولتی در این کشور خبر داد. “مصطفی ازبک” رییس سندیکای کارگران شاغل در بخش فلزات و معادن ، “ارحان گوکسل” نویسنده و تحلیلگر سیاسی و هشت افسر ارتش ترکیه نیز در بین بازداشت شدگان می باشند. با بازداشت این عده که به طور همزمان در آنکارا ، استانبول ، بورسا و ۱۰ استان دیگر این کشور صورت گرفت، پرونده گروه ارگنکن بار دیگر در کانون توجه محافل خبری ترکیه قرار گرفت . اعضای گروه موسوم به “ارگنکن” از سوی دادستان ترکیه به اتهات گسترده علیه امنیت ملی از جمله فعالیت های تروریستی و تلاش برای ایجاد ناآرامی و سرنگون کردن دولت “رجب طیب اردوغان” نخست وزیر ترکیه متهم شده اند. موج جدید بازدداشت متهمان به عضویت به ارگنکن از دو بعد قابل ارزیابی است . این بازداشت ها در شرایطی صورت می گیرد که دو هفته پیش و در پی بازداشت ۳۶ متهم به عضویت در ارگنکن که در بین آنها دبیرکل سابق شورای امنیت ملی ترکیه نیز قرار داشت، ژنرال ایلکر باشبوغ رئیس ستاد مشترک ارتش بطور غیر منتظر با عبدا… گل رئیس جمهوری و رجب طیب اردوغان نخست وزیر دیدار کرد . اگرچه از جزئیات این دیدار خبری منتشر نشد اما برخی از رسانه های ترکیه این دیدار را بمنزله هشدار ارتش به دولت جهت توقف بازداشت ها بویژه بازداشت نظامیان به اتهام عضویت در ارگنکن قلمدادکردند. این در شرایطی است که موج جدید بازداشتها که در آن هشت افسر ارتش نیز حضور دارند، نشان می دهد که این درخواست احتمالی ارتش برآورده نشده است. نکته دوم اینکه این بازداشت ها به فاصله اندکی از سفر اردوغان به بروکسل و دیدار با مقامات اتحادیه اروپا صورت می گیرد. گفته می شود یکی از اهداف این سفر جلب حمایت اتحادیه اروپا از تلاشهای دولت ترکیه برای پیگیری پرونده ارگنکن است. بویژه اینکه برخی از رسانه های لائیک ترکیه مدعی شده اند وجه مشترک تمامی متهمان پرونده، مخالفت آنها با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپاست.
واقعیت این است که چنانچه برخی از محافل سیاسی ترکیه نیز اذعان کرده اند ارگنکن پیچیده ترین پرونده قضایی این کشور می باشد که از آن به عنوان پروند قرن نام برده می شود . پیچیدگی و ابعاد گسترده این پرونده باعث شده است که اظهار نظر ضد و نقیضی در این خصوص بشود. در حالیکه برخی از احزاب تندرو لائیک نظیر جمهوریخواه خلق که به ارتش این کشور نزدیک هشتند دولت را به انتقام جویی از مخالفان در پوشش پرونده ارگنکن متهم می کنند، اما حزب عدالت و توسعه این ادعا را رد کرده است . در چنین شرایطی این درخواست عمومی در ترکیه وجود دارد که ابعاد ، ارتباطات ، ماهیت و اهداف این گروه به روشنی برای افکار عمومی تبیین شود. بویژه اینکه طرح مسایلی نظیر ارتباط ارگنکن با پ ک ک ، قاچاق سلاح و مواد مخدر، قتل برخی از شخصیت ها و روشنفکران ، دخالت در امور داخلی دیگر کشور و همچنین ارتباط با “موساد” در کنار اتهام کودتا نگرانی های زیادی ایجاد کردهاست. حدود دو هفته پیش با کشف انبارهای مهمات این گروه این نگرانی ها دوچندان شد. با توجه به حضور چندین ژنرال بازنشسته ارتش ترکیه از جمله ولی کوچک در میان متهمان ارگنکن ، به فرجام رسیدن این پرونده نه تنها به نفع مردم و دولت ترکیه بلکه می تواند به نفع ارتش باشد و ارتش این کشور را از موج گسترده اتهامات که در افواه مطرح است تبرئه کند و یا اینکه حداقل آندسته از افرادی که در ارتش علیه منافع مردم ترکیه گام بر می داشتند، برای افکار عمومی مشخص کند. بویژه اینکه در لیست سیاه این تشکیلات مخفی برای ترور علاوه بر نام رجب طیب اردوغان، نام ژنرال یاشار بیوک آنیت رئیس سابق ستاد ارتش قرارداشت.
در این میان بین کارشناسان در خصوص ماهیت ارگنکن عمدتا دو دیدگاه وجود دارد ، برخی از کارشناسان آین گروه را همان دولت سایه ترکیه عنوان می کنند ، اما برخی از کارشناسان این گروه را وابسته به گلادیو می دانند. گلادیو شاخه ای از ناتو بود که در دوره جنگ سرد هدف مقابله با کمونیسم در کشورهای مورد نظر را داشت اما بعد از فروپاشی شوروی این گروه در برخی از کشورهای عضو با اهداف جدید و اعلام نشده فعالیت خود را ادامه داد. در هر حال ارگنکن چه همان دولت سایه و چه مانده گروه گلادیو باشد، بر اساس مدارک و کیفر خواست ۲۴۵۵ صفحه ای ارایه شده از سوی دادستان ، ضربات سنیگنی به منافع ملی ترکیه زده است.