برغم افزایش انتقادات عراق از حمله ترکیه به شمال عراق و تهدیدات بغداد بویژه اقلیم کردستان عراق علیه ترکیه ، شورای امنیت ملی ترکیه اخیرا اعلام کرد اعضای این شورا در مورد “ادامه عملیات برونمرزی ارتش در شمال عراق در صورت لزوم” به توافق رسیدهاند. شورای امنیت ملی ترکیه که متشکل از رییس جمهوری، نخست وزیر، برخی از اعضای کابینه، رییس ستاد فرماندهی ارتش، فرماندهان نیروهای سه گانه، رییس شهربانی و رییس سازمان اطلاعات (میت) است اخیرا پس از جلسه ای پنج ساعته ، در اطلاعیهای اعلام کرد که “عملیات برونمرزی ارتش در شمال عراق که با موفقیت اجرا میشود، در صورت لزوم ادامه خواهد داشت .”ناظران سیاسی تاکید شورای امنیت ملی ترکیه بر ادامه حمله به شمال عراق را از چند بعد ارزیابی می کنند . از جمله ایکه این موضوع نشان می دهد که برغم اطلاعیه های ستاد فرماندهی ارتش ترکیه مبنی بر اینکه عملیات برونمرزی ترکیه ضربات سنگینی بر عناصر تروریستی پ.ک.ک. وارد آمد و تجهیزات متعلق به عناصر “پ.ک.ک.” منهدم کرده است، نیاز به ادامه عملیات برای سرکوب پ ک ک از سوی شورای امنیت ملی ترکیه احساس می شود . گذشته از این موضوع ، تاکید بر ادامه حمله به شمال عراق دست ترکیه را در مذاکرات سیاسی با طرف عراقی جهت اخذ امتیاز در مساله کرکوک و تعطیلی نمایندگی های پ ک ک در نقاط مختلف عراق باز می گذارد . بویژه اینکه قرار است جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق دیداری از ترکیه داشته باشند . در این میان موضوع مهمی که مطرح است این است که موضع امریکا نسبت به ادامه حملات ارتش ترکیه به شمال عراق چیست ؟
برخی از کارشناسان ترکیه معتقدند که پس از دیدار پنجم نوامبر گذشته “رجب طیب اردوغان” نخست وزیر ترکیه با “جرج بوش” رییس جمهوری آمریکا، مشارکت راهبردی آنکارا و واشنگتن در خاورمیانه تعمیق یافته است. در این راستا “سدات لاچین ار” رییس مرکز تحقیقات راهبردی بینالملل ترکیه گفته است : “ارتش ترکیه در بهار گذشته از احتمال درگیری با نیروهای آمریکایی در عراق سخن میگفت. ولی امروز میگوید که با اطلاعات دریافتی از آمریکا پ.ک.ک. را در شمال عراق سرکوب میکند و خواهان ادامه این همکاری است.” فاروق لوغ اوغلو” قائم مقام اسبق وزارت امور خارجه ترکیه و رییس فعلی مرکز تحقیقات راهبردی آورآسیا (آسام) نیز با تائید گسترش مناسبات راهبردی ترکیه با آمریکا بعد از دیدار اردوغان با بوش میگوید: “رییس ستاد ارتش ترکیه میگوید که اکنون هر گونه تحرک عناصر پ.ک.ک. در شمال عراق برای ما مانند صفحه تلویزیون قابل رویت است. آیا وی پیش از دیدار اردوغان با بوش میتوانست چنین سخنی را بگوید؟” لوغ اوغلو” تاکید کرد که بخش اعظمی از اطلاعات مربوط به فعالیتها و محل اختفای عناصر “پ.ک.ک.” در شمال عراق را آمریکا در اختیار ترکیه قرار داده است.”
بدین ترتیب آنچه از مفاد مطالب رسانه های ترکیه بویژه رسانه های نزدیک و وابسته به دولت برمی آید دولت اردوغان در دو سه ماه اخیر توانسته است به دو امتیاز بزرگ دست پیدا کند . اول اینکه مساله برگزاری همه پرسی در مورد سرنوشت کرکوک که باید طبق قانون اساسی عراق تا پایان سال ۲۰۰۷ انجام می شد ، به تعویق افتاده است و دوم اینکه امریکا از حامی پ ک ک به مخالف پ ک ک تبدیل شده است ؟ در چنین این شرایطی این سوال مطرح است که آیا می توان بسادگی باور کرد که سیاست امریکا در خصوص پ ک ک تغییر کرده است ؟ آیا می توان باور کرد که امریکا که چهار سال پیش در اقدامی توهین آمیز چندین افسر ترکیه را در سلیمانیه عراق دستگیر و در داخل گونی جابجا کرد، اکنون به حامی اطلاعاتی و عملیاتی ترکیه در شمال عراق تبدیل شده است ؟ واقعیت این است که با توجه به نوعی خط مشی امریکا که منفعت طلبی صرف با تکیه بر حمایت از گروههای تروریستی در عراق است نمی توان پاسخ مثبت به این سوالات داد.واقعیت این است که حمایت از پ ک ک جزئی از استراتژی کلی امریکا در عراق و منطقه است و تغییر در این سیاست جز با تغییر در استراتژی امریکا امکان پذیرنیست . از اینرو نیز بسیاری از کارشناسان همکاریهای کنونی امریکا با ترکیه را جهت دار ، گزینشی و تاکتیکی ارزیابی می کنند که دولت آنکارا نیز به بزرگنمایی آن می پردازد . در واقع درمقابل این همکاریهای مقطعی که هدف آن انحراف افکار عمومی ترکیه از سیاستهای توسعه طلبانه امریکاست، امریکا نیز امتیازات کلانی ازترکیه اخذ کرده است که گذشت زمان هر چه بیشتر آن را ثابت خواهد کرد . دراین راستا اگر چه اخیرا رجب طیب اردوغان” نخست وزیر ترکیه ادعای اعطای امتیاز به آمریکا برای جلب همکاری واشنگتن در مقابله با عناصر “پ.ک.ک.” در شمال عراق را تکذیب کرد، اما مخالفان اردوغان تاکید دارند که نخست وزیر ترکیه در دیدار پنجم ماه گذشته نوامبر خود با “جرج بوش” رییس جمهوری آمریکا در کاخ سفید به وی قول شناسایی دولت محلی اقلیم کردستان عراق را داده است. مجله اکونومیست نیز در شماره اخیر خود نوست که اردوغان در دیدار با “جرج بوش” به وی قول داده است که اقلیم کردستان عراق را به رسمیت شناخته و برای باز گرداندن اعضای “پ.ک.ک.” به آغوش خانوادهای خود، عفو عمومی برای آنها صادر خواهد کرد. حتی برخی از کارشناسان نیز معتقدند اردوغان قول داده است که در صورت حل مساله پ ک ک در مورد کرکوک نیز امتیاراتی به کردها ارایه شود، منوط به اینکه با تعویق همه پرسی در مورد سرنوشت کرکوک و غیر رسانه ای کردن موضوع ، از شدت حساسیت افکار عمومی به آن کاسته شود . از اینرو کارشناسان معتقدند که در روابط امریکا و ترکیه که بعد از اشغال عراق تا حدودی بسردی گراییده بود ، تغییر خاصی صورت نگرفته است جز اینکه بویژه با توجه به برنامه ریزی دیدار عبدا… گل رئیس جمهوری ترکیه از امریکا احتمال افتادن ترکیه در دام های توطئه های منطقه ای امریکا بیتشر شده است ، آن هم در شرایطی که سیاست های مزورانه واشنگتن در منطقه به شدت افزایش یافته است .
دیدگاه خود را بنویسید