تاثیرات استقلال کوزوو بر وضعیت حقوقی آبخازیا :
اقدام کوزوو – البته با پشت گرمی و حمایت قاطع آمریکا و برخی کشورهای بزرگ اروپایی – مبنی بر اعلام استقلال خود در تاریخ ۱۷ فوریه ۲۰۰۸ ( ۲۸ بهمن ماه ۱۳۸۶ ) رخداد مهم و قابل تاملی بود که از جوانب و زوایای مختلفی نیازمند تحلیل و بررسی است و پیامد های آن می تواند فراتر از محیط پیرامونی خود ( بالکان و شرق اروپا ) را نیز در بر گیرد. بدون شک یکی از حوزه های جغرافیایی تاثیر گذاری این رویداد، گذشته از خود اروپا ، مناطقی از جهان است که با بحرانها و مناقشات جدایی طلبانه دست به گریبان هستند.در این میان، منطقه قفقاز نمونه و مثال روشنی از چنین مناطقی است که سالهاست با تنش ها و کشمکش های دامنه داری روبرو است و برخی از قومیت های این منطقه در پی استقلال و یا جدایی طلبی هستند. آنچه در کوزوو اتفاق افتاد فارغ از اینکه تا چه اندازه قابل شبیه سازی در قفقاز است و آیا عینا می تواند در این منطقه تکرار شود یا نه؟ قطعا در این منطقه نیز می تواند تاثیراتی بر جای گذارد. چه اینکه قفقاز جنوبی در حال حاضر با جدایی طلبی در قره باغ جمهوری آذربایجان و آبخازیا و اوسیتای جنوبی گرجستان مواجه است. ضمن اینکه مسایل قومیتی حل نشده و منجمد دیگری نیز در این منطقه وجود دارد که از جمله آن نارضایتی ارامنه در جاواختی گرجستان و تالشان در جمهوری آذربایجان می باشد.
آندسته از قومیت هایی که بدنبال جدایی و یا استقلال در منطقه قفقاز هستند، نظیر ارامنه قره باغ، آبخازهای گرجستان، مردم اوستیای جنوبی و ….، بطور طبیعی از اعلام استقلال مردم کوزوو خرسند شده و این رویداد سیاسی را به عنوان نمونه ای که موید خواست و اراده سیاسی آنهاست تلقی کردند. آنها حتی پیش از اعلام استقلال یکجانبه کوزوو خود را برای بهره برداری از این موضوع آماده ساخته بودند. جای تردیدی نیست که اعلام استقلال کوزوو انگیزه و تلاش قومیت های جدایی طلب قفقاز را تقویت کرده و بهانه آنان را در پیگیری مطالبات سیاسی خود تشدید نموده است. روی دیگر این سکه، بالا رفتن انتظار این قومیت ها ها از سازمانها و مجامع بین المللی و همچنین قدرت های جهانی در جهت کمک به آنان برای رسیدن به خواسته های خود است. به عنوان مثال می توان به تحرک و تقاضای آبخازها اشاره کرد که بدنبال اعلام استقلال کوزوو از مجامع جهانی و قدرت های بزرگ درخواست کرده اند تا همانند کوزوو به تحقق استقلال آنها نیز کمک و مساعدت نمایند.
در این راستا “ادوارد کوکویته” و “سرگی باگاپش” روسای جمهوری های خودخوانده اوستیای جنوبی و آبخازیا طی کنفرانسی مطبوعاتی در مسکو اعلام کردند که اوستیای جنوبی و آبخازیا در آینده نزدیک از مقامات روسیه، کشورهای مشترک المنافع و سازمان ملل متحد درخواست خواهند کرد که استقلال آنها را برسمیت بشناسند.به گفته سرگی باگاپش رییس جمهوری خودخوانده آبخازیا برنامه مسالمت آمیزی جهت پیشرفت در راه کسب استقلال وجود دارد. وی گفت: ما در آینده نزدیک از مقامات روسیه، کشورهای مشترک المنافع، سازمان ملل متحد و دیگر سازمان های بین المللی درخواست خواهیم نمود که استقلال ما را برسمیت بشناسند. باگاپش افزود که هر دو (باصطلاح) کشور انتظار دارند که موانع بیشمار در این راه رفع شوند. وی گفت: جالب توجه است که گرجستان قاطعانه مخالف استقلال کوزوو است. هرچند آمریکایی ها به زودی به گرجستان ( برای برسمیت شناختن کوزوو) فشار خواهد آورد.
رهبران این دو منطقه همچنین اعلام کردند: اقدام آنان برای پیگیری مساله استقلال در پی اعلام استقلال کوزوو شتاب بیشتری گرفته است.
پارلمان جمهوری خود خوانده آبخازیا نیز ۷ ماه مارس ۲۰۰۸ در نشست فوق العاده خود با صدور تقاضایی که به امضای نمایندگان رسیده بود از سازمان ملل، روسیه و سایر مجامع بین المللی درخواست کرد تا اعلام استقلال این منطقه را به رسمیت بشناسند.(۵)
این تحولات بخوبی تاثیر گذاری آشکار اعلام استقلال یکجانبه کوزوو بر مناقشه آبخازیا را نشان می دهد و انتظارات افکار عمومی را در این روند ساماندهی می کند. رهبران مناطق جدایی طلب با سوء استفاده از اصل ” حق تعیین سرنوشت ملتهاست ” و با اشاره به مدل کوزوو خواهان شناسایی اعلام استقلال شان هستند. این در شرایطی است که این اصل حقوق بین الملل شامل مستعمرات می شود .
ارزیابی برخورد امریکا و روسیه با مساله استقلال کوزوو و درخواست آبخازیا برای استقلال نشان می دهد که قدرت هایی نظیر آمریکا و روسیه در جایی که تامین منافع سیاسی شان در گرو حمایت از اعلام استقلال ملتی باشد، بدان اهتمام می ورزند ولی اگر در گوشه ای دیگر از جهان، استقلال خواهی ملتی بر ضد منافع منطقه ای یا بین المللی آنان باشد برعکس عمل کرده و به مقابله با آن بر می خیزند. حمایت قاطع آمریکا از استقلال کوزوو در بالکان جای خود را به مخالفت با جدایی طلبی قومیتی بنام آبخازها در قفقاز می دهد و این کشور بر عکس آن رفتاری که در بالکان از خود نشان می دهد، در قفقاز عمل می کند. در جبهه مقابل نیز این رفتار متناقض سیاسی به شکل دیگری خود را بروز می دهد. روسها علی رغم مخالفت شدید با استقلال کوزوو، به شیوه های مختلفی ولو در پرده و غیر آشکار از جدایی طلبی آبخازها و یا اوست ها در قفقاز حمایت می کنند. روسیه سالهاست که به عوان منجی اقتصادی آبخازیا عمل می کند و حمایت روسیه از آبخازیا پس از اعلام استقلال یکجانبه کوزوو خود را هر چه بیشتر نشان داد. (۶)
بطوریکه وزارت امور خارجه روسیه طی بیانیه ای اعلام کرد که ارائه کمکهای بیشتر و عملی به مردم جمهوری های به رسمیت شناخته نشده اوستیای جنوبی و آبخازیا را آغاز می کند، در بیانیه وزارت امورخارجه روسیه آمده است :”ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به دولت دستور داده است روابط روسیه را با آبخازی و اوستیای جنوبی ساماندهی کند. این دستور در راستای اجرای سیاست اعلام شده مقامهای روسیه برای حمایت از مردم دو (باصطلاح)جمهوری بر اساس قوانین بین المللی است”. در بخشی دیگر از این بیانیه آمده است که رئیس جمهوری دولت را موظف کرده که با این هدف با ارگانها و سازمانهای جمهوری های آبخازی و اوستیای جنوبی، از جمله در زمینه همکاری های تجاری- اقتصادی، اجتماعی، علمی و فنی و نیز اطلاع رسانی، فرهنگ و تحصیلات همکاری نماید.(۷)
“دیوید باکرادزه” وزیر امور خارجه گرجستان نیز اقدامات روسیه برای ارائه کمک به این دو منطقه را تقبیح کرد و آن را تلاشی در راستای مشروعیت بخشیدن به ضمیمه کردن آن به خاک روسیه قلمداد کرد و گفت کشورش از تمام ابزارهای دیپلماتیک برای ممانعت از این کار استفاده خواهد کرد.در واکنش به این تصمیم روسیه،”یاپ دی هوپ شفر” دبیرکل ناتو از روسیه خواسته است دست از این اقدامات و کمک به اوستیای حنوبی و آبخازیا بردارد. اتحادیه اروپا نیز از تصمیم روسیه برای تقویت روابطش با دو منطقه جدایی طلب آبخازیا و اوستیای جنوبی ابراز نگرانی کرد و از طرف های مربوط به این موضوع خواست که از تشدید تنش ها در روابط میان مسکو – تفلیس خودداری کنند. اسلوونی که ریاست فعلی اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، در بیانیه ای اعلام کرد: این اتحادیه به شدت از تحولات اخیر در دو منطقه جدایی طلب گرجستان (آبخازیا و اوسییای جنوبی) به ویژه تصمیم مسکو برای تقویت روابط با این دو منطقه ابراز نگرانی می کند. در این بیانیه آمده است: اتحادیه اروپا بار دیگر بر تعهد قاطعش به حفظ تمامیت ارضی و همگرایی منطقه ای گرجستان تأکید می کند. در این بیانیه همچنین آمده است: اتحادیه اروپا از روسیه می خواهد که تصمیمش را برای تقویت روابط با این دو منطقه جدایی طلب اجرا نکند.
اما این واکنش ها هیچ خللی در تصمیم روسیه برای افزایش مناسبات با آبخازیا و اوسیتیای جنوبی ایجاد نکرد. بطوریکه “سرگی باگاپش” رئیس جمهوری خودخوانده آبخازیا طی سفری رسمی به روسیه با مقامات این کشور از جمله سرگئی لاوروف وزیر امورخارجه روسیه دیدار کرد . بدنبال این دیدار وزارت خارجه روسیه خاطر نشان داشت که باگاپش از مقامات روسیه برای حمایت از مردم آبخازیا، اعمال کمک های اقتصادی و نوعدوستانه مسکو وبه سوخومی تشکر نمود. برخی از رسانه های روسیه اعلام کردند رئیس جمهوری خودخوانده آبخازیا جهت بررسی دورنمای تحقق دستورات “ولادیمیر پوتین” رئیس جمهور سابق روسیه برای اعمال کمک به مردم آبخازیا به سفر کرده است. (۸)
در واقع نگاهی به تاریخچه مناقشه آبخازیا و روند مذاکرات گرجستان و سوخومی نشان می دهد که تا قبل از اعلام استقلال یکجانبه کوزوو ، مقامات آبخازیا هیچ الگویی برای درخواست استقلال نداشتند و از اینرو نیز به خاطر ضعف در مذاکرات ، به سختی در پای میز مذاکرات حاضر می شدند . اما با استقلال کوزوو اکنون همه توجه مقامات آّبخازیا به تبعیت از این الگو برای رسیدن به استقلال متمرکز شده است. بویژه اینکه روسیه نیز گسترش مناسبات خود با آبخازیا را علنی کرده است . البته بعید بنظر می رسد که به خاطر مساله چچن و تعدد قومیت هایی که در فدراسیون روسیه وجود دارد، مسکو از اعلام استقلال آبخازیا حمایت کند. مگر اینکه تنش در روابط روسیه و غرب بسیار شدت یابد. با وجود این آبخازیا امیدوار است که حداقل شناسایی دوفاکتو برخی از کشورها را با استفاده مدل کوزوو بدست آورد. در اولین قدم نیز جمهوری خودخوانده آبخازیا در تسخینوالی مرکز اوسیتیای جنوبی و جمهوری خودخوانده اوسیتیای جنوبی نیز در سوخومی مرکز آبخازیا سفارت تاسیس کرده اند .
بهمان اندازه که مساله آبخازیا از اعلام استقلال یکجانبه کوزوو تاثیر پذیرفته است ، مساله قره باغ جمهوری آذربایجان نیز از این موضوع تاثیر پذیرفته است . اگر چه مساله کوزوو از جهات زیادی بامساله قره باغ تفاوت دارد , اما مقامات ارمنستان و جمهوری خودخوانده قره باغ بشدت خواهات تعمیم مدل کوزوو به قره باغ هستند . مهمترین تفاوت مساله کوزوو با قره باغ آن است که مسلمانان در کوزوو مورد ظلم تاریخی صربها قرار گرفتند , اما در مساله قره باغ نه تنها ارامنه قره باغ چنین ظلمی را ندیدند بلکه آغاز گر جنگ علیه جمهوری آذربایجان نیز بودند. با وجود این عملکرد غرب نشان داده است که آنها در عمل از استقلال قره باغ نیز بمانند مورد کوزوو حمایت می کنند و اساسا تلاش غرب برای عادی سازی مناسبات ارمنستان و ج آذربایجان بدون حل مناقشه قره باغ و ارایه مدلهایی نظیر مدل آند برای قره باغ ، اختصاص کمک مالی از سوی امریکا به قره باغ نشاندهنده این موضوع است. بر این اساس نیز باکو ساهاکیان، رئیس سابق دستگاه امنیتی قره باغ که در انتخابات سال گذشته ریاست جمهوری خودخوانده قره باغ گفته می شود با کسب ۸۵ درصد آرا به پیروزی رسیده است دراولین سخنرانی خودبعد از این سمت , این منطقه را با کوزوو که مبارزات جدایی طلبانه اش از سوی کشورهای غربی حمایت می شود، مقایسه کرد . قبل از اعلام استقلال یکجانبه کوزوو نیز برخی از مقامات و دولتمردان ارمنستان، جسته و گریخته از امکان الگو برداری از نمونه کوزوو برای حل مناقشه قره باغ صحبت به میان آوردند. پیداست آنچه در کوزوو اتفاق افتاده و می افتد، جدای از ملت های دارای سرنوشت مشابه ، برای برخی از دولت هایی نیز که مشکلات و مناقشات ارضی با همسایگان خود دارند نیز قابل بهره برداری است. بر این اساس نیز جمهوری آذربایجان که خود درگیر با مناقشه پرهزینه جدایی طلبی قره باغ و از دست دادن حدود ۱۷ درصد از خاک خود روبروست، قطعا نگران تبعات و پیامدهای احتمالی اعلام استقلال کوزوو در منطقه قفقاز است.
در این راستا نیز سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان اعلام کرده است که دولت متبوع وی اعلام استقلال یکجانبه کوزوو را اقدامی غیر قانونی می داند. خزر ابراهیم گفت : به اعتقاد وی این اقدام کوزوو برخلاف اصول حقوق بین الملل است. (۹) جالب اینکه در جریان نشست های مقدماتی کارشناسی سازمان کنفرانس اسلامی در داکار مرکز سنگال و هنگام بحث و رایزنی کشور های عضو برای تهیه بیانیه نهایی اجلاس سران که روز های پنجشنبه و جمعه- ۲۳ و ۲۴ اسفند ماه برگزار شد، باکو با پیشنهاد نماینده ترکیه جهت درج بندی در بیانیه نهایی اجلاس مبنی بر به رسمیت شناختن استقلال کوزوو از طرف سازمان کنفرانس اسلامی مخالفت کرد و در تلاش بر آمد تا با جلب نظر مخالف سایر اعضاء از تحقق این امر جلوگیری نماید. (۱۰)
این موضوع از یک طرف نشان دهنده نگرانی باکو از تاثیر گذاری استقلال کوزوو بر مسئله قره باغ است و از سوی دیگر حکایت از شکل گیری اتفاق بی سابقه ایی در روابط ترکیه و جمهوری آذربایجان دارد. این دو کشور معمولا در خصوص تحولات و مناقشات منطقه ای و بین المللی همیشه اتفاق نظر داشته و همدیگر را بعنوان متحد استراتژیک مورد خطاب قرار می دهند . ولی شاید برای اولین بار مشاهده شد که نمایندگان این دو کشور در جریان یک اجلاس مهم آنهم مربوط به سازمان کنفرانس اسلامی رودر روی هم قرار گرفتند. چنانچه گرجستان بعد از انقلاب رنگین برغم تبعیت بی چون و چرای از امریکا، حاضر نیست به درخواست امریکا برای شناسایی اعلام استقلال یکجانبه کوزوو پاسخ مثبت دهد .
بدین ترتیب بنظر می رسد اعلام استقلال یکجانبه کوزوو تاثیر غیر قابل انکاری بر مناقشات و جدایی طلبی در قفقاز گذاشته است. در این روند علاوه بر تمایلات این مناطق ، تحریکات روسیه نیز نقش دارد. روسیه از سالها پیش با ایجاد همگرایی میان جمهوریهای خودخوانده منطقه اورآسیا هدف بهره برداری از این مناقشات را دارد.چنانچه تاسیس پیمان ناتو- ۲ با حمایت روسیه انجام شده است. عنوان تعجب برانگیز ناتو ـ ۲ عنوانی است که جدایی طلبان منطقه قفقاز و اور آسیا یعنی ناگورنوقره باغ ، آبخازیا ، ترانس دنیستر و اوسیتیای جنوبی بر اتحاد چهارجانبه شان گذاشته اند . ناتو ـ ۲ در واقع ترکیبی از حروف اول ناگورنوقره باغ ، آبخازیا ، ترانس دنیستر و اوسیتیای جنوبی است و در این راستا از سبک نامگذاری پیمان گوام استفاده شده است و ظاهراً برای اینکه با پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اشتباه درنیاید ، عدد دو را نیز به آن اضافه کرده اند .
ایده اتحاد مناطق تجزیه طلب قفقاز و اورآسیا حدود ده سال پس از فروپاشی شوروی مطرح شد. در واقع شناسایی نشدن استقلال این مناطق و نیز تمایل آنها برای بسیج امکانات خود و تبادل تجربیات باعث شدکه این ایده از سال ۲۰۰۰ مورد توجه قرار گیرد . البته از آنجا که نشستهای این چهار منطقه چندین بار در مسکو برگزار شد ، این نظر تقویت شد که در پشت پیمان ناتو ـ ۲ مسکو قرار گرفته است . طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ نشست وزرای خارجه خودخوانده این مناطق چندین بار در سوخومی مرکز آبخازیا و تسخینوالی مرکز اوسیتیای جنوبی و مسکو برگزارشد و حتی مساله برگزاری رزمایش مشترک نظامی چهارجانبه نیز مورد توجه قرار گرفت و نهایتاً پس از برگزاری چندین دیدار در مسکو ،ادوارد کوکویتی رئیس جمهوری خودخوانده اوسیتیای جنوبی در مصاحبه مطبوعاتی در مسکو اعلام کردکه اوستیای جنوبی، آبخازیا، قره باغ کوهستانی و پریدنیستر پیرامون کمک به یکدیگر به توافق رسیده ا ند.(۱۱)
پیمان ناتو -۲ در واقع هدف تقویت موضع تجزیه طلبان در منطقه را دنبال می کند و جالب اینکه با اعلام استقلال یکجانبه کوزو ، الگوگیری از این موضوع مورد توجه اعضای این پیمان قرار گرفته است. بطوریکه مقامات هر چهار منطقه صریحاً بر تبعیت از مدل کوززو تاکید کرده اند . مجموع این تحولات دورنمای حل مناقشات قفقاز جنوبی از جمله آبخازیا را تاریک می سازد . این موضوع نشان می دهد که اعلام استقلال یکجانبه کوزوو تا چه میزان امیدهای موجود برای حل معضل جدایی طلبی در آبخازیا را از بین برده است. بویژه اینکه روسیه که تا دیروز برای فشار به جمهوری آذربایجان و گرجستان از مساله قره باغ و آبخازیا به طور پنهانی استفاده می کرد اکنون به تلافی اقدام غرب در حمایت از اعلام استقلال یکجانبه کوزوو ، آشکارا با این مناطق مناسبات خود را افزایش داده است. نکته مهم اینکه اگر در بالکان امکان مانور برای روسیه کم بود اما در قفقاز روسها از قدرت زیادی برای جولاندهی برخوردار هستند .
ناظران سیاسی معتقدند اگر بخش ترک نشین قبرس را اولین ایستگاه تاثیر پذیر از اعلام استقلال یکجانبه کوزوو در نظر بگیریم. بی شک قفقاز دومین ایستگاه خواهد بود. اگر در آینده اعلام استقلال جمهوری خودخوانده قبرس شمالی که توسط ترکیه برسمیت شناخته شده است، با الگو گیری از مدل کوزوو از سوی برخی از کشورها مورد شناسایی قرار گیرد ، دیر یا زود این روند به قفقاز و بسیاری از مناطق درگیر با جدایی طلبی تسری خواهد یافت و این موضوع خود سرآغاز تنش های جدید در عرصه بین المللی خواهد بود .
استقلال کوزوو و الزام های ایران :
به نظر میرسد با فشار امریکا در عمل بالکان ناگزیر به پذیرش عضوی جدید شده است؛ عضوی که تولد خود را با قدم نهادن بر مختصر ویرانههای باقیمانده از حیثیت ملی صربستان رقم زده و کشوری وابسته به آمریکا با اکثریت مسلمان در قلب بالکان را ایجاد کرده است؛ کشوری که ملت آن در نخستین ساعات شادی پس از استقلال، پرچم آمریکا را به عنوان اصلیترین حامی و متحد استراتژیک خود با افتخار به دوربینهای رسانهها نمایش دادند.
در خصوص استقلال کوزوو و موضع کشورهای دیگر از جمله جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با آن توجه به این نکته ضروری است که نباید از یاد برد هر چند تولد کشوری با اکثریت مسلمان در یکی از نقاط استراتژیک جهان، میتواند منافعی را برای تهران در طولانی مدت در بر داشته باشد اما در حال حاضرآتش رویکردهای نژادی دراستقلالطلبان کوزوو به مراتب تندتر از تمایلات دینی است و آلبانیایی تبارهای کوزوو به رهبری هاشم تاچی در طولانی مدت ایده اتصال به آلبانی و ایجاد آلبانی بزرگ را در سر میپرورانند
جرج بوش فوریه ۲۰۰۸ در سفری که به آلبانی داشت به نکته ظریفی اشاره کرد و گفت :” برخلاف تبلیغات مخالفین واشنگتن، ما با حمایت از استقلال کوزوو از مسلمانان در مقابل مسیحیان ارتدوکس دفاع کرده ایم. ” این مساله هرگز نباید جوامع اسلامی را گمراه کند چرا که تجربه استقلال بوسنی هنوز از یادها نرفته است که هم اکنون به جای همکاری با جوامع مسلمان به حیاط خلوت واشنگتن تبدیل شده است. از سال ۱۹۹۹ که کوزوو تحت نظارت سازمان ملل متحد قرار گرفته است و در واقع واشنگتن در آنجا حکومت می کند تنها دستاوردی که کسب کرده است گسترش قاچاق انسان و بردگان جنسی ارزان قیمت به کشورهای پیشرفته اروپایی و امریکا بوده است.
شکی نیست که تا زمانیکه کوزوو نتوانسته است به عضویت سازمان ملل در بیاید و جدایی کوزوو از صربستان خارج از راهکارهای مصرح در حقوق بین الملل بوده است ، اکثریت کشورها از شناسایی اعلام استقلال آن خودداری خواهند کرد و تحولات ماههای اخیر نیز این موضوع را نشان می دهد. خدشه وارد شدن بر این اصل که “جدایی قسمتی از یک سرزمین تنها با آرای اکثریت مردم ساکنان آن سرزمین می تواند صورت بگیرد،” می تواند تبعاتی زیان آوری علیه کشورهای خارومیانه ایجاد بکند. البته شکی نیست که ایران بمانند گذشته از حقوق مردم مسلمان کوزوو در مقابل برخوردهای تبعیض آمیز صربها حمایت می کند، اما این حمایت ها نیز با رعایت اصول حقوق بین الملل می باشد.
نکته جالب توجه اینکه برغم اینکه در روزهای اول اعلام استقلال کوزوو فهرست کشورهای غربی که آماده برسمیت شناختن استقلال کوزوو هستند، به تدریج افزایش یافت . اما بسیاری از جمله کشورهای عربی و اسلامی، علیرغم این که واشنگتن آنان را به بروز همبستگی با مسلمانان کوزوو سوق می دهد، در این تردید داشتند و دارند. درحال حاضر سوال اساسی این است که آیا کوزوو الگویی برای سایر مناطق خواهد شد یا خیر؟ واقعیت این است که تسری الگوی کوزوو می تواند برای کشورهای اسلامی از جمله ایران نیز مشکلاتی ایجاد کند . دقیقاً همین نیز دلیل عدم قطعیت بسیاری از جمله کشورهای اسلامی برای برسمیت شناختن استقلال کوزوو است. عامل همبستگی اسلامی که آمریکا روی آن حساب می کرد، فعلاً کارآیی نداشته است. در بین کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی که در همان روزهای اول استقلال کوزوو ، آن را برسمیت شناختند ، ترکیه، افغانستان و سنگال دیده می شوند. سه کشور از ۵۷ کشور عضو این سازمان. باقی منتظر هستند و این در درجه اول بخاطر تهدید بالقوه شکاف در داخل این کشورها از طریق الگو قرار گرفتن مدل کوزوو است. بعنوان نمونه مراکش با مشکل صحرای غربی ، جمهوری آذربایجان با مشکل قره باغ ، پاکستان با مشکل مناطق پشتو نشین و کشمیر ، سودان با مشکل دارفور، سوریه و عراق با مشکل کردها و …. مواجه اند و هر کدام از این مناطق نیز بدنبال بهره برداری از مدل کوزوو هستند .
در چنین شرایطی شناسایی استقلال کوزوو از سوی ایران در حالیکه استقلال کوزوو بدون تائید سازمان ملل و شورای امنیت بوده ، در واقع تائید روند سیاسی استقلال کوزوو خواهد بود . چه اینکه تصمیم درباره استقلال کوزوو بدون تائید سازمان ملل متحد و تنها بخاطر حمایت و منافع آمریکا و برخی کشورهای اروپایی روندی سیاسی بوده و بر حقوق بین الملل منطبق نمی باشد . حساسیت این موضوع در آن است که کشورهای غربی بویژه امریکا که از انسجام اسلامی و اتحاد ملی در ایران ناراضی و نگران هستند،آشکارا اعلام کردند که بدنبال تحریکات قومی درایران هستند. آنها تلاش می کنند که از مدلهایی شبیه مدل کوزوو برای این اهداف شوم خود استفاده کنند. از اینرو نیز کارشناسان با شناسایی استقلال کوزوو از سوی ایران مخالف هستند .
منابع :
۱. پس لرزه هاى فروپاشى یوگسلاوى ،نگاهى به پیامدهاى استقلال کوزوو ، روزنامه جوان ، یکشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۸۷
۲. ۵ نکته درباره استقلال کوزوو ، روزنامه تهران امروز ، سه شنبه ۳۰ بهمن ۱۳۸۶
۳. تبعات استقلال کوزوو، اردشیر زارعی قنواتی، روزنامه اعتماد، ۲۳/۵/۸۶
۴. احمد کاظمی ، امنیت در قفقاز جنوبی ، انتشارات موسسه تحقیقات بین المللی ابرار معاصر تهران ، صفحات ۴۴۷-۴۴۶
۵. پایگاه اینترنتی خبرگزاری ایتارتاس ۷ مارس ۲۰۰۸
۶. موسسه مطالعات روسیه ، آسیای مرکزی و قفقاز، استقلال کوزوو ، سیدرضا میرمحمدی کارشناس مسائل آسیای مرکزی و قفقاز، سه شنبه ۲۱ اسفند ۱۳۸۶
۷. تصمیم روسیه برای گسترش روابط با آبخازیا و اوسیتیا ، خبرگزاری مهر ۲۹/۱/۸۷
۸. موسسه مطالعات روسیه ، آسیای مرکزی و.قفقاز ، لاوروف و رئیس جمهور آبخازیا دیدار کردند چهارشنبه ۱خرداد ۱۳۸۷
۹. خبرگزاری ترند ، دولت آذربایجان اعلام استقلال کوزوو را غیر قانونی می داند ، ۱۸ فوریه ۲۰۰۸
۱۰. پایگاه اینترنتی خبرگزاری apa جمهوری آذربایجان، ۱۱ مارس ۲۰۰۸
۱۱. نشریه نووایه ورمیا، اوستیای جنوبی، آبخازیا، قره باغ و پریدنیستر به یکدیگر کمک خواهند کرد، ۸ – مرداد – ۱۳۸۳
برای مطالعه بیشتر در مورد کوزوو به منابع ذیل مراجعه شود :
کتب :
۱. Kozovo PEACE Kosovo is the southern province of Yugoslavia
www.ondix.com/pdf/docs/sample_teacher_thesis_report_1071118202.pdf
۲.Winning Ugly: NATO’s War to Save Kosovo.
Winter, 2002 by Tom Fedyszyn
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0JIW/is_1_55/ai_87146689
۳. A History of Kosovo By Miranda Vikers. Columbia
http://findarticles.com/p/articles/mi_hb1367/is_199807/ai_n5584074
۴. Kosovo By Gvosdev, Nikolas K. Journal of Church & State; Winter2001
http://connection.ebscohost.com/content/article/1021036218.html;jsessionid=BE8FAAEE54550B11196A4FDAB31BDFB8.ehctc1
۵. War Over Kosovo By Swain, Richard M.Vandervort, Bruce , Journal of Military History; Apr2002
http://connection.ebscohost.com/content/article/1021036218.html;jsessionid=BE8FAAEE54550B11196A4FDAB31BDFB8.ehctc1
مقالات :
۱. کوزوو، نقطه تقابل روسیه و آمریکا در بالکان ، داریوش صفر نژاد، سایت اینترنتی ایراس ، www.iras.ir
۲. استقلال کوزوو، آیا درگیری دیگر در بالکان؟
http://www.aftab.ir/news/2008/feb/18/c1c1203347117_politics_world_kosovo.php
۳. کوزوو: آیا همبستگی اسلامی دیده خواهد شد؟
http://pe.rian.ru/articles/analitic/20080222/99908160.html
۴. کوزوو به کدام سو?
http://www.aftab.ir/articles/politics/world/c1c1117293330p1.php
دیدگاه خود را بنویسید