مذاکرات ترکیه و اتحادیه اروپا در خصوص پیش شرطهای اتحادیه اروپا برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا اخیراً در شرایطی برگزار شد که در واقع گامهایی که از سوی ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا برداشته شده است گامهای سریع و قابل توجهی بوده است . این در شرایطی است که مقامات اتحادیه اروپایی اعلام کرده اند که مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا ممکن است تا سال ۲۰۱۵ طول بکشد . مخالفان اروپایی عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا تلاش دارند که با طرح پیش شرط های جدید و همچنین  پیچیده کردن مساله قبرس, روند مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را به روند فرسایشی تبدیل بکنند.  نکته جالب اینکه طیف مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا هیچ گاه دلایل واقعی مخالفت شان با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را آشکارا مطرح نمی کنند . اما ناظران سیاسی معتقدند در این خصوص به دلایل مختلفی اشاره می کنند. اسلامی بودن ترکیه, مساله قبرس, مسایل تاریخی, نگرانی از مهاجرت و جمعیت ترکیه از جمله دلایل مخالفت ها با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپاست. نظرسنجی ها مختلف نشان می دهد که علاوه بر مخالفت های دولتمردان اروپایی , افکار عمومی اروپا نیز عمدتا به سه دلیل جمعیت بالای ترکیه, فقر گسترده در این کشور و عدم تطابق فرهنگی ترکیه با اروپا با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا مخالف هستند و بخشی از دلیل رای منفی مردم فرانسه و هلند به همه پرسی قانون اساسی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۵ به این موضوع مربوط می شد. ضمن اینکه بر اساس برآورد برخی از محافل اروپایی ها ترکیه بیش از آنکه یک کشور سودمند برای اتحادیه اروپا باشد ، یک کشور هزینه دار برای این باشگاه در صورت عضویت خواهد بود . بگفته پرودی رئیس کمیسیون اروپا هزینه عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا از هزینه عضویت ده کشوری که اخیراً به این اتحادیه پیوستند ، بیشتر است.  علاوه براین مسایل, می توان به موضوعاتی نظیر بی اعتمادی اروپا به مناسبات ترکیه با امریکا اشاره کرد. تصور برخی از محافل اروپایی این است که ترکیه همکاریهای پنهانی با امریکا در بسیاری از مسایل دارد که با منافع اروپا سازگار نیست . در این راستا هفته گذشته در گزارش دیک مارتین گزارشگر شورای اروپا اعلام شد که ترکیه در نقل انتقال مخالفان امریکا به زندانهای مخفی برای شکنجه با سیا همکاری داشته است. برخی از کشورهای اروپایی معتقدند عضویت ترکیه در این اتحادیه می تواند به شکاف در این اتحادیه منجر شود .

در چنین شرایطی این سوال مطرح است که دورنمای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا چگونه خواهد بود ؟ آگاهان سیاسی معتقدند که احتمال می رود اروپایی شدن ترکیه تا سال ۲۰۱۵ میلادی طول بکشد. یکی از مسایلی که دورنمای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را ابهام آلود می کند، تاکید برخی از کشورها و مقامات اروپایی بر لزوم برگزاری همه پرسی در خصوص عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا است. از آنجا که پروسه عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا حداقل ۱۰ یا ۱۵ سال خواهد بود، نمی توان درباره روند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا پیش بینی قطعی کرد. بعنوان نمونه آلمان دوره گرهارد شرودر به سختی از عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا حمایت می کرد ، اما آلمان دوره آنجلا مرکل مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپاست.

ناظران سیاسی معتقدند موضوع قابل توجه در روند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا , انگشت گذاری اتحادیه اروپا روی مسایلی است که ریشه در هویت مردم ترکیه داشته و از ۱۳۰۰ سال پیش در فرهنگ این کشور رسوخ پیدا کرده است. بنظر می رسد ترکها برای عضویت در اتحادیه اروپا باید مدت زمان طولانی پشت دروازه های اتحادیه اروپایی منتظر و یا اینکه به خواسته های اروپایی ها تن دهد و با پذیرش مفاهیم جدید تحمیل شده از طرف اروپایی ها هویت ملی خود را در چارچوب خواست و نظر اروپایی ها تعریف کنند که در این صورت معنای آن برون رفت از هویت ملی و مذهبی خود خواهد بود.دورنمای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا زمانی مبهم تر می شود که بدانیم برخی از کشورهای اروپایی بطور جدی گزینه دیگری بجای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا ارایه می کنند .

به باور ناظران سیاسی ترکیه از  اکتبر ۲۰۰۵ مذاکرات دارای آینده مبهم و نامعلوم با اتحادیه اروپا را شروع کرده است که نهایت آن لزوماً  عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا نخواهد بود. اما بی شک یکی از چالش برانگیزترین موضوعات گفتگوهای ترکیه و اتحادیه اروپا مساله قبرس خواهد بود . در این راستا عبدالله گل وزیر امور خارجه ترکیه پس از بازگشت از نشست وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا که در لوکزامبورگ برگزار شده بود در مصاحبه خبری اظهار داشت : برای حل مسئله قبرس نباید از مسئله پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا بعنوان یک اهرم استفاده نمود. در عین حال تلاش اتحادیه اروپا برای مطرح کردن شروط جدید از جمله شناسایی مساله کشتار ۱۹۱۵ ارامنه نشان می دهد که اروپا می کوشد ، ترکیه را در مسیری قرار دهد که خود از تحقق عضویت ناامید شده و به باصطلاح « همکاری ممتاز » با اتحادیه اروپا تن دهد .