تلویزیون آ. ان. اس که عمری تقریباً معادل عمر جمهوری آذربایجان دارد، از ساعت سه بامداد ۲۴ نوامبر، درست دو روز پیش از آنکه پانزدهمین سالگرد تأسیس خود را با کنسرتی بزرگ جشن بگیرد از پخش برنامه هایش بازایستاد.دولت دلیل توقیف این شبکه تلویزیونی را عدم تمدید مجوز فعالیت آن اعلام کرده است. اما مسئولان این تلویزیون می گویند که دولت هیچ اخطار قبلی در مورد عدم تمدید مجوز فعالیت به آنها نداده بوده و توقیف فعالیت آنان نیز به حکم دادگاه نیاز دارد اما دولت بدون رجوع به مقامات قضائی دست به توقیف زده است. این در شرایطی است که طی ماههای اخیر مساله عدم اقدام شبکه آ. ان . اس به تعهدات مالیاتی اش از سوی نهادهای دولتی مطرح شده و در این خصوص به آ. ان . اس هشدار داده شده بود. شورای رادیو و تلویزیون جمهوری آذربایجان نیز علت اقدام خود در زمینه توقف پخش برنامههای آینس را نقض مرتب قوانین مربوط به پخش برنامههای رادیو و تلویزیونی جمهوری آذربایجان ، خودداری از پرداخت جریمهها و بیتوجهی به هشدارهای شورای ملی رادیو و تلویزیون توسط این رسانه اعلام کرده است. در عین حال رله بدون مجوز شبکه های رادیویی غربی از جمله بی بی سی و امریکا توسط آ. ان . اس توسط شورای رادیو و تلویزیون جمهوری آذربایجان مورد انتقاد قرار گرفته بود و غیر قانونی عنوان شده بود .
همانطوریکه پیش بینی می شد بدنبال تعطیلی شبکه آ. ان . اس محافل غربی و امریکا که طی سالهای گذشته آینس را به محل اجرای سیاستهای خبری و تبلیغاتی خود تبدیل کردند,واکنش نشان دادند. در این راستا دفاتر نمایندگی سازمان امنیت و همکاری اروپا و اتحادیه اروپا در باکو با صدور بیانیهای از تعطیل شدن فعالیت شبکه رادیو و تلویزیون “آینس” جمهوری آذربایجان توسط دولت ابراز نگرانی کردند. اتحادیه اروپا حتی در بیانیه خود بااشاره به این که ممکن است تعطیلی آینس اقدامی موقتی باشد، از دولت باکو خواستار ارایه توضیح در این زمینه شد. بر اساس این گزارش، دفتر نمایندگی سازمان امنیت و همکاری اروپا نیز از تعطیلی شبکه رادیو و تلویزیون آینس ابراز نگرانی کرد. در عین حال سفارت آمریکا در جمهوری آذربایجان نیز در دخالتی کاملا آشکار در امور داخلی این جمهوری, بخاطر توقف فعالیت شبکه آ.ان.اس. و تمدید نشدن مجوز فعالیت این شبکه ابراز یاس و مدعی شد تعطیلی این شبکه توسعه دموکراتیک حکومت جمهوری آذربایجان و اجرای تعهداتش در زمینه آزادی بیان را زیر سوال می برد.همچنین احزاب غربگرای مخالف دولت جمهوری آذربایجان از جمله حزب مساوات و دموکرات و استقلال ملی و جبهه خلق و … با صدور بیانیه هایی تعطیلی شبکه آ.ان.اس. را محکوم کردند.
آنچه مسلم است اینکه هم آینس و هم محافل سیاسی جمهوری آذربایجان می دانند که دلایلی غیر از دلایل ارایه شده از سوی شورای رادیو و تلویزیون جمهوری آذربایجان موجب تعطیلی آینس شده است . از دیدگاه ناظران مستقل این دلایل را می توان به دلایل امنیتی , سیاسی , اقتصادی و اجتماعی تقسیم بندی کرد .
از بعد امنیتی تعطیلی شبکه آینس را باید در راستای ادامه جنگ قدرت در هیات حاکمه آذربایجان ارزیابی کرد . اگرچه شبکه آینس بعنوان یک شبکه مستقل و غیر دولتی شناخته می شود , اما کمتر کسی باور می کند که در جمهوری آذرباجان شبکه تلویزیونی مستقل وجود دارد . آینس همواره به داشتن ارتباطات نزدیک با وزارت امنیت ملی جمهوری آذربایجان مشهور است . بعد از روی کار آمدن الهام علی اف در جمهوری آذربایجان , وی پاکسازی گسترده ای در وزارت امنیت ملی جمهوری آذربایجان انجام داد و ضمن دستگیر شدن تعدادی از مقامات امنیتی جمهوری آذربایجان از جمله در پوشش باند حاجی ممداف , نامیک عباس اف وزیر سابق امنیت ملی جمهوری آذربایجان به مدت نامحدود بعنوان سفیر جمهوری آذربایجان در ازبکستان تعیین شد تا بدین ترتیب از کشور دور باشد . تعطیلی شبکه آینس را نیز باید در ادامه این روند و قطع دست تبلیغاتی این محافل ارزیابی کرد . از سوی دیگر در ماههای اخیر اخباری مبنی بر ارتباطات پنهانی واحد مصطفی اف رئیس شبکه آینس با فرهاد علی اف وزیر سابق توسعه اقتصادی و علی انسان اف وزیر سابق بهداشت جمهوری آذربایجان که در جریان انتخابات پارلمانی سال گذشته به اتهام کودتا و ارتباط با رسول قلی اف مخالف امریکا نشین دولت باکو منتشر شده است . از اینرو بنظر می رسد محافل دولتی در باکو از مدتها پیش سناریو تعطیلی شبکه آینس را طراحی کرده بودند. حتی احتمال دارد رئیس شبکه آینس به همین اتهام ارتباط با تیم فرهاد علی اف به دادگاه کشانده شود .
ادامه دارد
دیدگاه خود را بنویسید