به گروگان گرفته شدن چهارتن از ناظران سازمان ملل در جنگلهای دره کودوری در منطقه حایل گرجستان و جمهوری خودخوانده آبخازیا بار دیگر این موضوع را در صدر توجه محافل سیاسی قرارداده است . از سال ۱۹۹۳ که بیش از صد نیروی حافظ صلح سازمان ملل موسوم به یونومیگ در گرجستان مستقر هستند ، بارها این نیروها بوسله عوامل مسلح ناشناسی به گروگان گرفته شده اند . تنها در چهار سال اخیر در دره معروف کوردوری چهار بار این حادثه رخ داده است . بعلت شرایط منطقه و و فعالیت گروههای تبهکار و جنایتکار اغلب گرونگیریها به منظور باج گیری صورت می گیرد . در خصوص گروگانگیری اخیر دو تبعه آلمان و یک تبعه دانمارک و یک مترجم محلی نیروهای یونومیگ در کودوری نیز «امزار کویسیایی» نماینده ویژه رئیس جمهور گرجستان امکان گروگانگیری بمنظور باج خواهی را رد نکرده است . با وجود این بنظر می رسد موضوع گروگانگیری اخیر در دره کودوری بسیار از فراتر ازاین است . واقعیت این است که برغم اینکه روسیه حدود ده برابر نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در گرجستان نیرو دارد ، اما این نیروها تاکنون هیچ کدام به گروگان گرفته نشده اند . جالب اینکه در مورد اخیر نیز برای اولین بار دو نفر از نیروهای حافظ صلح روسیه نیز به گروگان گرفته شده بودند ، بسرعت آزاد شدند . از اینرو برخی از محافل گرجی در پشت سریالهای گروگانگیری در گرجستان ، حضور روسیه را مطرح می کنند . بویژه مورد اخیر از جهاتی قابل تامل است . از جمله اینکه حادثه گروگانگیری در دره کودوری روی داده است . دره کوردوری منطقه استراتژیکی محسوب می شود که بخش اعظمی از منطقه جدایی طلب آبخازیا را به دو قسمت تقسیم می کند و از اینرو از لحاظ نظامی اهمیت فراوانی دارد . از سال گذشته استقرار ارتش گرجستان در بخشی از این دره اعتراض و تهدیدات شدید جمهوری خودخوانده آبخازیاو روسیه را بدنبال داشت که معتقدند این اقدام ارتش گرجستان باعث ناامنی در منطقه خواهد شد ، برغم تلاش روسیه و حتی درخواست نماینده ویژه سازمان ملل ، ارتش گرجستان از کودوری خارج نشد تا نیروهای حافظ صلح روسیه در آنجا مستقر شوند . از اینرو اکنون احتمال سناریو گروگانگیری از سوی روسیه برای تحت فشار قراردادن گرجستان وجود دارد . از اینرو نیز «تاماز نادار شویلی» رئیس شورای عالی در تبعید آبخازیا مستقر در تفلیس از احتمال سیاسی بودن این حادثه خبر داده است . حتی ایراکلی باتیاشویلی رئیس کمیته دفاع و امنیت پارلمان گرجستان روسیه را به گروگانگیری در کودوری متهم کرده است . گفتنی است مقامات روسیه این حادثه را محکوم کرده اند ، اما الکساندر یاکوونکو سخنگوی رسمی وزارت امورخارجه روسیه تاکید کرده است نفوذ گروه چچنی روسلان گلایف به کودوری وضعیت این منطقه را پیچیده ساخته است . روسیه از اینطریق در صدد اثبات ادعاهای خود مبنی بر حضور چچنی در خاک گرجستان و ناتوانی تفلیس در مبارزه با آنهاست . جالب اینکه «والری آرشیا» معاون رئیس جمهور خودخوانده آبخازیا نیز عدم خروج ارتش گرجستان از کودوری را علت این گروگانگیری عنوان کرده است .
از سوی دیگر طی سالهای اخیر گرجستان هر زمانی که مساله لزوم خروج صلحبانان روسی را عنوان کرده و خواهان استقرار تعداد بیشتری از صلحبانان یونومیگ بمنظور بین المللی شدن ترکیب صلح بانان شده است ، گروگانگیری نیروهای صلح بان سازمان ملل افزایش یافته است . از اینرو گروگانگیری نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در کودوری مدتی پس از اجلاس غیررسمی سران جامعه کشورهای مشترک المنافع در سنت پترزبورگ روسیه اقدام قابل تاملی است . شوارد نادزه رئیس جمهور گرجستان در این اجلاس با موضوع تمدید نیروهای حافظ صلح روسیه در گرجستان با سردی برخورد کرد .
در هرحال باید گفت گذشته از این موضوع که حادثه اخیر گروگانگیری در گرجستان توسط چه کسی صورت گرفته است ، این حادثه از لحاظ سیاسی بنفع روسیه و جمهوری خودخوانده آبخازیا است . وقوع این حادثه باردیگر لزوم اقدام جدی شورای امنیت برای حل و فصل مناقشه آبخازیا را مطرح می سازد .
دیدگاه خود را بنویسید