بررسی اظهارات علی اف درباره استان سیونیک (زنگزور) در گفتگو با دکتر احمد کاظمی

الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در گفتگو با تلویزیون دولتی این کشور گفت : « ما دالان زنگزور (سیونیک) را اجرا خواهیم کرد، ارمنستان بخواهد یا نخواهد. اگر بخواهد، آسان تر حل خواهد شد و اگر نخواهد با زور حل خواهیم کرد. همانطور که من قبل از جنگ و در زمان جنگ گفته بودم خودتان با خوشی از اراضی ما گم شوید، در غیر این صورت شما را با زور بیرون می اندازیم. اینگونه نیز شد. سرنوشت دالان زنگزور نیز همینطور خواهد شد.» الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان پیش از این در نشست برخط سران کشورهای باصطلاح ترک زبان، تاکید کرد گرفتن زنگزور (استان سیونیک ارمنستان هم مرز با ایران) از جمهوری آذربایجان و الحاقش به ارمنستان به معنای تجزیه جهان ترک بود و اگر به نقشه نگاه کنید می بینید که به بدن ما خنجر فروکرده و پاره کرده اند. اکنون (باصطلاح) دالان زنگزور که به لحاظ تاریخی به آذربایجان تعلق دارد، موجب پیوستگی جهان ترک خواهد شد».
دکتر احمد کاظمی کارشناس حقوق بین الملل و پژوهشگر اوراسیا در گفتگو با مشرق نیوز با اشاره به اظهارات علی اف خاطرنشان کرد: از منظر حقوق بین الملل اشغالگر خوب و اشغالگر بد نداریم، همانطورکه تروریسم خوب یا بد نداریم. بر اساس همان منطقی که اشغال قره باغ توسط جدایی طلبان قره باغ و حمایت ارمنستان از آنها محکوم است، طرح ادعای ارضی علیه ارمنستان و خدشه وارد کردن بر مرزهای بین المللی نیز محکوم است .
وی افزود: این چندمین بار است که علی اف آشکارا با نقض اصول منشور سازمان ملل، به ویژه ماده دو منشور، به تهدید علیه تمامیت ارضی ارمنستان می پردازد اما دولت نابسامان نیکول پاشینیان بغیر از واکنش سخنگوی وزارت امور خارجه ارمنستان، حتی این موضوع را به عنوان اعتراض ایروان در سازمان ملل ثبت و مطرح نکرده است.
این دکترای حقوق بین الملل با تاکید بر اینکه در تاریخ منطقه دالانی با عنوان (باصطلاح) دالان زنگزور وجود نداشته و این نیز از جعلیات تاریخی جدید و موهوم باکو است، افزود: بر اساس قواعد حقوق بین الملل و همچنین رای معتبر دیوان دادگستری بین المللی رودیدادهای تاریخی که دستخوش تحولات بعدی قرار گیرند از نظر حقوقی نمی توانند مبنای ادعای مالکیت قرار گیرند. بنابراین حتی با فرض صحت اظهارات ادعایی علی اف، چنین ادعایی مشروعیت حقوقی ندارد و اگر بنا بر تحولات تاریخی باشد ، قفقاز جزئی از ایران بوده است.
دکتر کاظمی با تاکید بر ضرورت هوشمندی وزارت امورخارجه و دیگر نهادها در خصوص تحولات قفقاز جنوبی جهت مقابله قاطع با هرگونه تحرکی برای تغییر مرزهای بین المللی در همسایگی ایران، گفت: طرح مکرر ادعای ارضی عالی ترین مقام باکو علیه استان سیونیک ارمنستان -که مرز ایران با ارمنستان را تشکیل می دهد – به موازات اقدامات ترکیه و جمهوری آذربایجان برای اشغال نظامی آن از طریق اجرای دو طرح همزمان در داخل ایران و در منطقه است. آنها از مخالفت ایران برای تغییر مرزهای بین المللی ارمنستان آگاهند و به همین دلیل و همسو با تشدید رویارویی روسیه و اوکراین ، طرحی چندجانبه برای منفعل کردن ایران و اجرای آن همزمان با انتخابات ریاست جمهوری آماده کرده اند. از این منظر برگزاری رزمایش ترکیه در غرب نخجوان نیز برای سنجش حساسیت ایران بود.
این پژوهشگر ارشد اوراسیا افزود: اظهارات رئیس جمهوری آذربایجان نشان می دهد که هدف باکو گشایش راههای مواصلاتی، تعیین رژیم حقوقی قراباغ و عادی سازی مناسبات باکو و ایروان نیست بلکه جمهوری آذربایجان در چارچوب اهداف ترکیه و رژیم صهیونیستی ، پروژه جدیدی با عنوان موهوم «دالان زنگزور» دنبال می کند که با موضوع اتصال جغرافیایی پان ترکیسم، حذف ظرفیت های ژئوپلیتیکی ایران در منطقه ، حذف ایران از معادلات انرژی منطقه، مهار چین و روسیه و ضربه به طرح یک کمربند و یک جاده چین ارتباط دارد.
وی همچنین در خصوص انتخابات پارلمانی زودهنگام ارمنستان نیز با تاکید بر اینکه موافقت نخست وزیر ارمنستان برای برگزاری انتخابات در هشتم ژوئن آتی تحت فشارهای داخلی و احزاب مخالف صورت گرفت، افزود: بر خلاف انتخابات سال ۲۰۱۸ که حزب حاکم ارمنستان (اقدام من) با حمایت بنیاد امریکایی سوروس پیروز شد ، در این انتخابات حزب حاکم اقدام من، با موانعی مواجه است.
دکتر کاظمی افزود : واقعیت این است که اکثریت مردم ارمنستان از عملکرد دولت این کشور در جریان جنگ ۴۴ روزه ، مبهم باقی ماندن رژیم حقوقی قره باغ و عدم آزادی اسرای ارمنی جنگ ناخرسند هستند، ضمن اینکه دیاسپورای بین المللی ارمنی نیز علیرغم تغییراتی که در ترکیب اش شاهد بوده است ، موضع حمایتی نسبت به پاشینیان ندارد .
این کارشناس ارشد اوراسیا در پایان افزود: روسیه تا قبل از جنگ ۴۴ روزه قره باغ به دنبال تنبیه و برکناری پاشینیان بدلیل رویکرد ضد روسی اش بود ، اما بعد از تحولات اخیر ، برای حفظ توافقنامه آتش بس، مسکو از ماندن پاشینیان در قدرت حمایت می کند و بهمین دلیل نیز تحرکات در ارتش ارمنستان که پاشینیان آنها را کودتا خوانده بود ، به نتیجه نرسید.
وی افزود : بدلیل تاثیر عوامل مختلف، پیش بینی نتایج انتخابات از اکنون دشوار و زودهنگام است، اما عواملی مانند حمایت مسکو، تمرکز رسانه ها در دست حزب حاکم و تضعیف گسترده اپوزیسیون در ارمنستان در سالهای اخیر – که تحت عنوان مبارزه با فساد مالی صورت گرفت – برگ های برنده پاشینیان در انتخابات آتی می باشند.