در شرایطی که آلمان تبلیغات فراوانی در خصوص موفقیت دیپلماسی این کشور برای مجاب کردن مقامات گرجستان و جمهوری خودخوانده آبخازیا به مذاکرات رودر رو به راه انداخته است، “سرگئی باغاپش” رئیس جمهوی خود خوانده آبخازیا برگزاری مذاکرات مستقیم را رد کرد. باغاپش تاکید کرد که مذاکرات برلین نه بین نمایندگان گرجستان و آبخازی، بلکه فقط بین نمایندگان دو طرف با گروه “دوستان دبیر کل سازمان ملل برای حل مناشقه آبخازیا خواهد بود.
این در شرایطی است که وزارت امور خارجه آلمان اخیرا خبر منتشره در رسانه‌های گروهی این کشور مبنی بر مذاکرات مستقیم نمایندگان بلند پایه آبخازیا و گرجستان با میانجیگری آلمان را در برلین؛ تایید کرد.بدین ترتیب با رد مذاکرات مستقیم از سوی آبخازیا، میزان موفقیت مذاکرات آتی برلین که گفته می شود نهایتا تا دو ماه آینده برگزار خواهد، در هاله ای از ابهام قرار می گیرد.
بدنبال تشدید تنش میان گرجستان و آبخازیا از یک سو و گرجستان با روسیه از سوی دیگر، آلمان با حمایت اتحادیه اروپا طرح سه مرحله ای برای حل مناقشه آبخازیا ارایه کرد.
بر اساس این طرح در مرحله اول آوارگان به خانه ها خود باز می گردند و دو طرف توافقنامه عدم از سرگیری جنگ؛ امضا می کنند.در محله دوم؛ بازسازی اقتصادی آبخازیا و درمرحله سوم نیز وضعیت حقوقی این منطقه مشخص می شود . این طرح با مخالفت سوخومی (مرکز آبخازیا ) مواجه شد، اما نهایتا بدنبال سفر وزیر امورخارجه آلمان به گرجستان و سفر هیات آلمانی به آبخازیا، سوخومی با مذاکرات صلح در برلین موافقت کرد.
مذاکرات برلین در شرایطی برگزار خواهد شد که آبخازیا و گرجستان بدون قید و شرط ؛حاضر به امضای توافقنامه عدم از سرگیری جنگ؛ نیستند.آبخازیا امضای چنین توافقنامه ای که از سوی گروه دوستان دبیرکل سازمان ملل متشکل از آلمان، انگلیس، فرانسه، روسیه و امریکا مطرح شده را به خروج ارتش گرجستان از دره کودوری منوط کرده است.دره کودروی در نزدیکی سوخومی تنها منطقه آبخازیاست که بخشی از آن در کنترل گرجستان است و به علت موقعیت جغرافیایی اش ، مهمترین بخش آسیب پذیر آبخازیا از لحاظ نظامی محسوب می شود ، چرا که پیشروی ارتش گرجستان در این دره می تواند به تقسیم آبخازیا منجر شود. از اینرو گرجستان حاضر به خروج نظامیان خود از دره کودوری که حتی در نشست اخیر شورای امنیت نیز از سوی روسیه مورد تاکید قرار گرفت، نیست. از سوی دیگر بنظر می رسد بازیگران بین المللی دخیل در مناقشه آبخازیا نیز تمایلی به حل پایدار این مناقشه ندارند. روسیه برای فشار به گرجستان بخاطر تلاش این کشور برای عضویت در ناتو ، همچنان از مناقشه آبخازیا استفاده ابزاری می کند. حتی با توجه با اظهارات اخیر باغاپش در رد مذاکرات رودرو با مقامات تفلیس که در سفر وی به مسکو عنوان شد، این نظر در برخی از محافل سیاسی مطرح است که آبخازیا عملا مواضع کرملین را تکرار می کند. از سوی دیگرامریکا نیز برای ایجاد وضعیت بحرانی در منطقه و استفاده از آن برای افزایش حضور خود و ناتو در منطقه؛ سیاست تحریک گرجستان به تنش را دنبال می کند. رزمایش اخیر امریکا با گرجستان موید این موضوع است.در این راستا نیز امریکا در اوج بحران ، بجای تلاش برای آرام سازی اوضاع در پیشنهادی تحریک آمیز خواهان استقرار نیروهای ناتو بجای صلح بانان روسیه در گرجستان شد. بنظر می رسد ابتکار آلمان برای برگزاری مذاکرات صلح آبخازیا در برلین بعلت تضاد منافع گروه دوستان دبیرکل سازمان ملل در قفقاز؛ نتیجه چشمگیری نداشته باشد. در واقع تجربیات ۱۷ سال از آغاز مناقشه آبخازیا نشان می دهد که تنها اتخاذ سیاست مستقل گرجستان و مذاکرات رودررو و بدون دخالت قدرتهای بزرگ میان تفلیس و سوخومی می تواند به حل عادلانه این مناقشه و پایان نزدیک به دو دهه آوارگی ۲۵۰ هزارگرجی رانده شده از آبخازیا؛ کمک کند.