گریگول مگالوبلیشویلی Grigol Mgaloblishvili نخست وزیر گرجستان روز سه شنبه ۲۳ دسامبر عازم ترکیه شد. در دیدار مگالوبلیشویلی با عبدالله گل رئیس جمهور و رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه در باره مناسبات دوجانبه و مسائل منطقه ای گفتگو خواهد شد. سفر نخست وزیزر گرجستان به ترکیه از ابعاد سیاسی و اقتصادی قابل ارزیابی است . این سفر در شرایطی صورت می گیرد که دولت ساکاشویلی از لحاظ داخلی و بدلبل تبعات گسترده اقتصادی وسیاسی جنگ پنج روزه اوستیا جنوبی و شکاف میان دولتمردان با مخالفت های گسترده ای روبروست. مخالفان خواهان استعفای ساکاشویلی و برگزاری انتخابات زودهنگام هستند. از بعد خارجی نیز با مخالفت ناتو با پیوستن گرجستان به برنامه اقدام برای عضویت ، تاکید برخی از محافل غربی بر آغازگر بودن گرجستان در جنگ اوستیای جنوبی ، حضور نمایندگان آبخازیا و اوستیای جنوبی در مذاکرات ژنو و خودداری کشورهای غربی از فشار به روسیه موجب تضعیف موقعیت دولت تفلیس شده است. میخائیل ساکاشویلی ماه گذشته با برکناری نخست وزیر و انتصاب گریگول مگالوبلیشویلی به این سمت کوشید از روند تضعیف موقعیت دولت و افزایش انتقادات جلوگیری کند. بر این اساس یکی از اهداف مهم سفرهای نخست وزیر جدید گرجستان جلب حمایت کشورها از دولت ساکاشویلی است. در این میان ترکیه جایگاه ویژه ای دارد . ترکیه یکی از همسایگان گرجستان و از اعضای ناتو می باشد که در جریان جنگ اوسیتای جنوبی اگر چه علیه روسیه موضع گیری جدی نکرد ، اما در قبال عبور ناو های امریکا و برخی از اعضای ناتو از تنگه بسفر و داردانل برای پهلوگیری در بنادر گرجستان نیز ممانعت نکرد. گریگول مگالوبلیشویلی پیش از احراز مقام نخست وزیری ، سفیر گرجستان در آنکارا بود و از اینرو تلاش دارد از تجربیات و شناخت خود جهت گسترش مناسابت دوجانبه و نیز جلب حمایت دولت آنکارا از ساکاشویلی استاده کند. ضمن اینکه برخی منابع اعلام کرده اند گرجستان به تازگی مذاکرات غیر مستیقم و محرمانه ای را با مقامات روسیه از طریق میانجیگران و حول موضوعاتی همچون راه اندازی پروازهای مستقیم میان دو کشور و از سرگیری مناسبات دیپلماتیک پس از مناقشه ماه اوت برگزار کرده است و در این روند تلاش دارد از پتانسیل های ترکیه نیز استفاده کند. وزیر امورخارجه جدید گرجستان اخیرا در اظهاراتی که کاملا مغایر با موضع گیریهای ماه اوت تفلیس است،از آمادگی کشورش برای مذاکرات با روسیه خبر داده است.
از بعد اقتصادی نیز گرجستان خواهان کمک های آنکارا به بازسازی این کشور، اعطای وام و جلوگیری از فعالیت شرکت های ترکیه در آبخازیا و برقراری حمل و نقل دریایی اعلام نشده میان بنادر ترکیه و آبخازیاست. در این میان کاهش پنجاه درصدی انتقال نفت از خط لوله باکو _ تفلیس – جیحان و رسیدن آن به ۴۶۸ هزار ببشکه در روز دلیل کاهش شدید قمیت نفت ، نگرانی اقتصادی مشترک گرجستان و ترکیه که از درآمدهای ترانزیتی این خط لوله بهره مند بودند، تشکیل می دهد.
در یک جمعبندی کلی باید گفت گرجستان برغم آگاهی از ضعف های طرح ترکیه برای ایجاد ثبات در قفقاز ، با ملاحظات سیاسی از این طرح استقبال کرد ، اما تفلیس تاکنون به انتظارات خود از آنکارا نرسیده است. بطوریکه ترکیه بعنوان کشور که اقلیت گرجی در آن حضور دارند ، نه تنها در بازسازی گرجستان شرکن نکرده بلکه جزوء کشورهایی بود که ازطرح عضویت گرجستان در برنامه اقدام ناتو حمایت نکرد. با وجود این دولت جدید تفلیس تلاش دارد با تقویت دیپلماسی منطقه ای خود، از تضعیف هرچه بیشتر موقعیت این کشور در قبال روسیه و مناطق جدایی طلب آبخازیا و اوستیای جنوبی جلوگیری کند .
دیدگاه خود را بنویسید