رئیس مرکز پژوهشی حقوق اقلیت‌ها در مراسم رونمایی از «انجمن مردم‌نهاد اطلاع‌رسانی و ترویج فرهنگ تالشان» در تهران با ابراز خرسندی از حضور در میان تالشان افزود: تاریخ ایران شاهد مشارکت‌های بی‌نظیر همه اقوام ایرانی در پیشرفت و اعتلای این کشور بوده است .

 دکتر احمد کاظمی با اشاره به رشادت‌ها و حماسه‌های قوم تالش در دوره‌های تاریخی جنگ‌های ایران و روسیه، انقلاب مشروطیت و انقلاب اسلامی افزود: در دوران دفاع مقدس قوم تالش حدود ۳۰۰ شهید و بیش از ۱۰۰۰ جانباز تقدیم ایران کرده است.

 استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه در ادامه افزود: وقتی صحبت از اقوام می‌کنیم بهتر است با اطلاق کلماتی مانند «اقلیت» نباشد؛ چراکه به‌نوعی جفا به آنهاست کمااینکه برخی از اساتید حقوق بین‌الملل با اطلاق «اقلیت» به گروه‌های قومی و اقوام موافق نیستند. البته در حقوق بین‌الملل وقتی صحبت از اقلیت‌ها می‌نماییم، بر اساس اعلامیه ۱۹۹۲ سازمان ملل درباره اقلیت‌ها، چهار نوع اقلیت مذهبی، قومی، زبانی و ملی داریم که به‌عنوان اقلیت‌های چهارگانه عُرفی شناخته می‌شوند.

 وی در تشریح این موضوع افزود: به همین دلیل است که در اروپا علی‌رغم اینکه اقلیت‌های قومی هم وجود دارند، بیشتر اقلیت‌های ملی که متفاوت از اقلیت‌های قومی هستند، مطرح می‌شوند که نمود آن در قالب «کنوانسیون اروپایی چارچوب برای حمایت از اقلیت‌های ملی» (مصوب ۱۹۹۵) است که موضوع جدید و مربوط به دولت و ملت‌های مدرن است که با شکل‌گیری مرزها و کشورهای جدید ایجاد شده‌اند و جان رکس در کتاب «اقلیت‌های ملی در دولت‌های مدرن» به‌خوبی آن را تشریح کرده است.

 رئیس مرکز پژوهشی حقوق اقلیت‌ها افزود: بر همین اساس نیز جامعه‌شناسان و قوم پژوهانی مانند آنتونی اسمیت و ویلیام کیملیکا نویسنده کتاب شهروندی چندفرهنگی معتقدند در کشورهای دارای سابقه باستانی و امپراتوری مانند ایران، اقلیت قومی مفهوم ندارد، بلکه آنها موجد ملت تاریخی واحد هستند که در آن قومیت‌ها، تبارها و طوایف در یکدیگر عجین شده‌اند؛ بنابراین نه اقوام قابل‌تفکیک از ملت واحد ایران هستند و نه ملت ایران بدون اقوام معنا دارد به‌ همین دلیل اطلاق اقلیت به اقوام جفا در حق آنهاست چون آنها همان مردم تاریخی ایران هستند.

 استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه در ادامه افزود: رویکرد قانون اساسی ایران و تأکید اصل ۱۹ قانون اساسی بر حقوق مساوی مردم ایران از هر قوم و قبیله‌ای بدون امتیاز از منظر رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها ناشی از این رویکرد مترقی است.

 رئیس مرکز پژوهشی حقوق اقلیت‌ها با تأکید بر اینکه یکی از اصول حقوق اقلیت‌ها در اعلامیه ۱۹۹۲ سازمان ملل، منع نفرت‌پراکنی و ترویج فرهنگ، عادات و سنن آنها است، افزود: تأسیس انجمن‌ها و مؤسسات یکی از ابزارهای ترویج حقوق فرهنگی اقلیت‌ها و اقوام است.

 وی با تأکید بر اینکه در آسمان پرستاره همه اقوام ایرانی، مفاخری هستند که در خدمت به زبان و ادبیات فارسی می‌درخشند، افزود میراث فرهنگی اقوام ایرانی ظرفیت گسترده‌ای برای تبلیغ از طریق توسعه انجمن‌ها و افزایش فعالیت‌های رسانه‌ای آنها دارد و دراین‌خصوص باید مراکز رسمی اقدامات و حمایت‌های لازم را انجام دهند.

 استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه در پایان با اشاره به وضعیت کنونی منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) و اوراسیا و نقض گسترده حقوق اقلیت‌ها و اقوام از جمله استفاده ابزاری برخی از قدرت‌ها در سوریه از «اقلیت‌ها علیه اقلیت‌ها»، افزود: هم‌زیستی مسالمت‌آمیز هزاران ساله اقوام و مذاهب در ایران، الگویی ارزشمند برای ایجاد صلح و توسعه پایدار در منطقه است.

 شایان‌ذکر است جشن رونمایی از «انجمن مردم‌نهاد اطلاع‌رسانی و ترویج فرهنگ تالشان» چهارشنبه ۱۹ دی در تالار فردوسی خانه علوم اندیشمندان در تهران با حضور تعدادی از مفاخر، اساتید، هنرمندان و چهره‌های فرهنگی تالش از جمله دکتر محمدتقی رهنمایی و دکتر مجید نعمتی سیاهمزگی و با اجرای شعرخوانی، هفت‌خوانی و برنامه‌های موسیقی تالشی و تاتی برگزار شد.